Hyppää sisältöön
Koristepuut

Paratiisiomenapuu ’Dolgo’

(Bärapel)

Malus Prunifolia-ryhmä

Paratiisiomenapuu ’Dolgo’ on koristeomenapuu, jolla on runsas valkoinen kukinta ja koristeelliset pienehköt, punaiset omenat. Puu on hillittykasvuinen, melko matala ja latvus kasvaa kauniin pyöreähköksi. Runsas sato voidaan käyttää hilloihin ja mehuihin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

400-600 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Kasvuvyöhyke:

I-V(VI)

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Paratiisiomenapuu ’Dolgo’ kasvaa 4-6 metriä korkeaksi. Lajike on ruvenkestävä ja erinomainen tarhaomenapuiden pölyttäjä. Lehdet ovat vihreät ja saavat keltaisen syysvärityksen. ’Dolgo’n tuoksuva kukinta on kevät – kesällä erittäin runsas. Kukat ovat 4-4,5 cm leveät. Koristeomenat kypsyvät syyskuussa. Ne ovat 3 cm kokoisia ja säilyvät useamman viikon. Aromikas, kirpeä talousomena värjää hillon punaiseksi. C-vitamiinia omenoissa on melko runsaasti. ’Dolgo’ on talvekestävä lajike ja menestyy vyöhykkeillä I–V(VI).

Paratiisiomenat menestyvät aurinkoisilla kasvupaikoilla. Kasvualustan tulee olla tuore, runsasravinteinen, kalkittu ja hyvin vettä läpäisevä. Omenapuu ei sovi tienvarsille putoavien hedelmien vuoksi. Koska juuristo ei siedä märkää eikä kylmää maata, omenapuu kannattaa istuttaa kohopenkkiin. Sopiva multa paratiisiomenapuille on Kekkilä Puutarhamulta tai Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Istutusväli on 4-5 metriä.

Keväisin paratiisiomenapuu kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä luonnonmukaisella Marjalannoitteella tai Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Keskikesällä voi antaa hoitolannoituksen samalla tuotteella. Kuivina kausina kastellaan. Elo-syyskuussa annattava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ parantaa talvehtimista ja varmistaa keväällä hyvän kasvuunlähdön.

Koristeomenapuut eivät tarvitse säännöllistä leikkausta. Niitä voi nuoruusvaiheessa ohjausleikata ja taivuttaa oksia parempiin kulmiin kuten tavallisia omenapuitakin. Vanhaa puuta voi harventaa tarvittaessa. Leikkaus tehdään varhain keväällä ennen lehtien puhkeamista tai heinä-elokuussa.

Nuoret puut suojataan myyriä ja jäniksiä vastaan.

Etsi