Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Pinaattikiinankaali, pak-choi

(Kinesisk kål)

Brassica rapa Chinensis-ryhmä

Pinaattikiinankaali Brassica rapa Chinensis-ryhmä

Pinaattikiinankaali eli pak-choi on lehtivihannes, joka muistuttaa salaattikiinankaalia ja mangoldia. Pinaattikiinankaali kasvattaa pystyn lehtiruusukkeen. Peruslajikkeella lehdet ovat tummanvihreät, lehtiruoti valkoinen ja mehevä.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50 cm

Värit:

Vihreät lehdet Moniväriset lehdet Tummanvioletit lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Pinaattikiinankaali Brassica rapa Chinensis-ryhmä

Pinaattikiinankaali, pak-choi tai paksoi on peräisin Kaakkois-Aasiasta ja Kiinasta, missä sitä on käytetty ruoanvalmistuksessa vuosisatoja. Se kasvattaa n. 50 cm korkean pystyn ruusukkeen. Lajikkeella ’Ruby’ on punertavat lehdet ja vihreät lehtiruodit. Värit vahvistuvat ilmojen kylmetessä. Maultaan pinaattikiinankaali on salaattikiinankaalia voimakkaampi. Siitä käytetään mehevät lehtiruodot ja sileähköt lehdet. Lehtiä käytetään kuten pinaattia ja lehtiruoteja parsan tavoin. Lehtiä voi käyttää myös pieninä. Se on nopeakasvuinen vihannes.

Viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla. Kasvualustan tulee olla multava, vettä läpäisevä, ravinteikas ja hyvin kalkittu. Kasvimaata parannetaan Kekkilä Puutarhamullalla, Kekkilä Puutarhakalkilla ja Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella. Kun kasvimaa perustetaan viljelylaatikoihin, täytetään ne Kekkilä Puutarhamullalla. Taimet istutetaan tai harvennetaan täysikokoiseksi kasvatettaessa 30 cm välein.

Ne esikasvatetaan siemenistä maalis-huhtikuussa. Kylvömultaan kylvetyt siemenet peitetään ja kylvös pidetään kosteassa ja lämpimässä, 20 asteessa. Taimet koulitaan Kekkilä Taimimultaan ja istutetaan ulos kesäkuun alussa ilmojen lämmettyä.

Suorakylvö avomaalle voidaan tehdä kesäkuussa. Kylvökset kannattaa silloin peittää hallaharsolla, jotta maan lämpötila pysyy sopivana. Kylvöjä voi tehdä heinä- ja elokuussakin, kun lehtiä käytetään pieninä. Pinaattikiinankaali kasvaa pieninä käytettäviksi lehdiksi 30 päivää, täysikokoiseksi noin 45-70 päivää.

Kasvustoja kastellaan säännöllisesti kasvun ajan. Satoa saadaan elo-syyskuulla pakkasille asti.

Pinaattikiinankaali on hyvä A-, C- ja K-vitamiinien lähde. Se sopii tuoreena salaatteihin ja kypsennettynä keittoihin, vokkeihin ja lisukkeisiin.

Etsi