Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Ruis

(Råg)

Segale cereale

Ruis Segale cereale

Ruis on suomalaisille tärkeä viljakasvi, jonka terveellisyys ja kuitupitoisuus kuuluvat perusruokavalioomme. Ruista voi kasvattaa kotipuutarhassa koristepeltona pienimuotoiseen jyvätuotantoon ja sisällä versoina ja idättämällä.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

130-150 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Ruis Segale cereale

Rukiin kukinto on tähkä. Jyvissä on lyhyehköt vihneet. Ruis on suomalaisista viljoista pisin ja sen korsi on noin 130 – 150 cm pitkä. Pitkän korren vuoksi ruis lakoutuu helposti. Ruista viljellään joko syksyllä kylvettävänä syysrukiina sekä keväällä kylvettävänä kevätrukiina. Kummankin sato kypsyys syyskesällä. Ruista pidetään terveellisenä suuren kuitupitoisuutensa takia. Rukiista 59 % on hiilihydraatteja, 2 % rasvaa, 10 % proteiineja, 14 % kuitua sekä loput vettä ja kivennäisaineita. Mikroravintoaineina on B-vitamiineja, magnesiumia, kaliumia, rautaa, sinkkiä, kuparia ja mangaania.

Rukiista voidaan kotipuutarhassa saada pieni sato, joka voidaan käyttää jyvien valmistuttua vaikkapa itsetehdyn ruisleivän kokojyvärukiina. Pieni ruispelto on koristeellinen ja ruista voidaan kerätä myös kuivakukaksi sekä vihreänä että se tuleennuttua vaaleanruskeaksi. Ruissato kypsyy heinä-elokuussa.

Idätetty ruis on ravintorikas ruoka-aine. Idättäminen lisää B-, E- ja C-vitamiinin määrää ja tekee kivennäisaineista (kalsium, rauta, magnesium) helposti imeytyviä. Idätykseen sopivat kuorelliset rukiinjyvät. Idut valmistuvat 1-4 vuorokaudessa, valmiina ne ovat 1-2 cm mittaisia. Niissä on anista tai lakritsia muistuttava voimakas maku. Ruista voi myös kasvattaa versoiksi, jolloin raikkaanvihreät, kivennäisainepitoiset, 5-10 cm pituiset versot leikataan salaatteihin ja vihersmoothie-juomien joukkoon.

Ruis viihtyy valoisalla, avoimella kasvupaikalla. Kasvualustan tulee olla läpäisevää ja kosteuden pidättävää. Ruis viihtyy hiekkaisilla multamailla. Sopiva multa pienen ruispellon perustamiseen kotipihassa on Kekkilä Puutarhamulta. Siemenet kylvetään 1-2 cm välein. Sisäversotuksessa rukiinjyvät kylvetään Kekkilä Kylvö- tai Taimimultaan tiheästi.

Syysruis kylvetään syyskesällä ja se talvehtii oraina. Kevätruis kylvetään huhti-toukokuussa maan lämmettyä. Kylvöt tehdään puhtaaseen, rikkaruohottomaan maahan.

Kesän aikana kasvustosta poistetaan rikkaruohoja ja kastellaan pitkinä kuivina kausina. Sadon kypsyttyä rukiin jyvät puhdistetaan ja akanat poistetaan.

Versokasvatus sisällä kaipaa valoisalla paikalla ainoastaan kastelua.

Rukiin itukasvatus on helppoa. Siemenet huuhdotaan ja liotetaan yön yli. Ruis itää 1-2 vrk. Itäviä jyviä ei tarvitse huuhtoa, mutta idätysastiaa, esim. lasipurkkia, voi käännellä. Idätettyjä jyviä voi käyttää riisin tapaan lisukkeena, tuorepuuroihin ja moniin elävän ravinnon ruokiin. Idätys hajottaa jyvissä haitallisia aineita ja rukiin aiheuttamat ruoansulatusvaivat poistuvat.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.