Hyppää sisältöön
Perennat

Saksankurjenmiekka

(Tyskiris)

Iris germanica

Saksankurjenmiekka Iris germanica

Saksankurjenmiekka on kestävä perinnelaji, joka kukkii upeasti tuoksuvin suurin kukin. Perenna on kukinnan jälkeenkin näyttävä miekkamaisten, sinertävien ja leveiden lehtiensä ansiosta. Juurakko on vaalea, paksu ja maanmyötäinen.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

40-100 cm

Värit:

Punainen Oranssi Ruusunpunainen Sininen Vaaleansininen Lila Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Saksankurjenmiekka Iris germanica

Saksankurjenmiekka on helppohoitoinen ja varmasti menestyvä ryhmäperenna. Suomessa on useita vanhoja paikalliskantoja. Perinteisin kukanväri on tumman sinipunainen tai vaaleansininen, mutta saksankurjenmiekalla on runsaasti erivärisiä lajikkeita, kuten kelta-, oranssi-, puna-, valko- ja vaaleanpunakukkaisia. Eriväriset lajikkeet ovat vaateliaampia kuin perinteinen sinikukkainen muoto. Saksankurjenmiekat kukkivat kesä-heinäkuussa.

Lajikkeesta ja kasvupaikasta riippuen saksankurjenmiekka kasvaa 40-100cm korkeaksi. Saksankurjenmiekat viihtyvät auringossa ja puolivarjossa. Runsain kukinta on aina auringossa. Maaperän tulee olla hyvin vettä läpäisevä, kuivahko tai tuore, kalkittu, runsasmultainen ja -ravinteinen. Juurakko ei siedä märkyyttä. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Taimet istutetaan noin 40cm välein.

Saksankurjenmiekka istutetaan hieman syvempään, niin että vaakajuurakko jää maanpinnan alle. Paksujen juurakoiden on tarkoitus olla aina osittain näkyvissä, niitä ei saa peittää mullalla. Liian syvälle joutunut kasvi ei kuki kunnolla.

Keväisin saksankurjenmiekkakasvusto kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Syksyisin sille voi antaa Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitetta. Sitä voi mullata ohuesti muutaman vuoden välein, esimerkiksi Kekkilä Puutarhamullalla.

Pitkinä kuivina kausina etenkin jalostettuja lajikkeita kastellaan.

Kun kukinta alkaa kasvin keskeltä vähetä, saksankurjenmiekat jaetaan. Sopiva aika on keväällä tai syyskesällä.

Etsi