Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Samettikukka

(Sammetsblomstersläktet)

Tagetes sp.

Samettikukka Tagetes sp. kukka Samettikukka Tagetes sp. oranssi kerrottu Isosamettikukka Tagetes sp. keltainen

Voimakkaasti tuoksuvat ja paahdetta sietävät samettikukat ovat suosittuja ja kestäviä kesäkukkia. Samettikukat sopivat myös kasvimaan koristukseksi, sillä ne toimivat tuholaisten karkotuskasvina. Lajikkeita on satoja erilaisia.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

15-70 cm

Värit:

Oranssi Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Samettikukka Tagetes sp. kukka Samettikukka Tagetes sp. oranssi kerrottu Isosamettikukka Tagetes sp. keltainen

Samettikukat ovat käyttökelpoisia ruukku-, parvekelaatikko- hyötytarha- ja kukkapenkki-istutuksissa. Samettikukkien lehdet ovat tummanvihreät ja voimakkaasti liuskoittuneet. Kukat ovat yksinkertaisia, puolikerrottuja tai kerrannaisia. Samettikukat jaetaan kolmeen ryhmään: ryhmä-, iso- ja kääpiösamettikukat.

Ryhmäsamettikukat ovat samettikukista yleisimpiä. Niitä käytetään usein kukkaryhmien reunuskasveina ja ne kasvavat noin 15 – 30 cm korkeiksi. Kukinnot vaihtelevat lajikkeesta riippuen yksinkertaisesta voimakkaasti kerrottuun ja väri oranssista ruskeanpunaiseen tai kirjavaan.

Isosamettikukkien kukinto on näyttävä ja komea pallo, jonka erottaa helposti perenna- ja kesäkukkaryhmän joukosta pystyn kasvutavan vuoksi. Se kasvaa noin 30 – 60 cm korkuiseksi ja kukkii kesäkuusta elokuulle asti. Isosamettikukan kukinnot ovat usein voimakkaasti kerrotut ja väri vaihtelee kermanvalkoisen, limenvihreän, keltaisen ja oranssin sävyissä.

Pensasmaisen ja runsaskukkaisen kääpiösamettikukan kukat ovat pieniä ja lehdet ovat tillimäisen pienet ja haarautuvat. Sen toinen nimi on maustesamettikukka jonka hentoja lehtiä voi käyttää salaatin mausteena. Kääpiösamettikukka kasvaa komeina mättäinä 20 – 30 cm korkuiseksi ja se on näyttävä kukkija joko omana ryhmänään tai kukkapenkin reunuskasvina. Kukkien väri vaihtelee samettikukkien tapaan keltaisen, punaisen tai oranssin sävyissä sekä kirjavakukkaisena.

Samettikukat viihtyvät aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla. Samettikukat ovat hallanarkoja, joten puutarhaan ne on parasta istuttaa vasta kun hallanvaara on ohi tai varautua suojaamaan niitä harsolla yöhallojen esiintyessä. Sopiva multa samettikukille on ravinteikas ja ilmava Kesäkukkamulta. Avomaalle istutettaessa voidaan käyttää Puutarhamultaa.

Samettikukat ovat helppohoitoisia. Niitä kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti Kesäkukkaravinteella tai Kastelulannoitteella.

Kuihtuneet kukat poistetaan.

Samettikukka on yksi helpoimpia esikasvatettavia kesäkukkia. Siemenet kylvetään huhtikuun alussa Kylvömultaan. Siemenet peitetään ja huolehditaan, että kylvös pysyy tasaisen kosteana. Ryhmäsamettikukan ja muut nopeakasvuiset lajit voi kylvää hajakylvönä laatikkoon, josta taimet koulitaan eli istutetaan Kylvö- ja taimimultaan jatkokasvatukseen pieniin ruukkuihin. Venyneet taimet voi koulia reilusti entistä syvempään. Ruukut pidetään valoisassa ja lämpimässä paikassa. Taimia kastellaan tasaisesti. Taimet istutetaan ulos kesäkuun alussa hallojen mentyä.

Etsi