Hyppää sisältöön
Perennat

Särkynytsydän

(Löjtnantshjärta)

Lamprocapnos spectabilis

Särkynytsydän Lamprocapnos spectabilis Särkynytsydän Lamprocapnos spectabilis kukat

Särkynytsydän on reheväkasvuinen ja perinteinen perenna. Sen kukkavarret kaartuvat ja nuokkuvat kauniisti ja varsiin aukeaa runsaasti herkännäköisiä, pieniä, sydämenmuotoisia ruusunpuna-valkoisia kukkia kesä-heinäkuussa.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

70-100 cm

Värit:

Ruusunpunainen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Särkynytsydän Lamprocapnos spectabilis Särkynytsydän Lamprocapnos spectabilis kukat

Särkynytsydän kasvaa pensasmaisesti 70-100 cm korkeaksi ja 50 cm leveäksi. Lehdet ovat ohuet, liuskaiset, vaaleanvihreät ja alta sinivihertävät. Ruusunpuna-valkoiset kukat kestävät pitkään. ’Alba’- lajike kukkii puhtaan valkoisin kukin. Lehdistö ja versot kellastuvat ja lakastuvat kukinnan jälkeen. Kasvu alkaa udelleen ja kukinta saattaa uusiutua elokuussa. Särkynytsydän istutetaan isokokoisena omaksi ryhmäksi tai ryhmän laitaan, esimerkiksi kosteikon lähelle. Hyvä paikka on myös muiden reheväkasvuisten perennojen seurassa tai taustakasvina, jolloin lakastuva lehdistö peittyy. Kasvi on myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Sopiva kasvupaikka on puolivarjoinen ja tuulensuojainen. Särkynytsydän menestyy myös varjossa, mutta ei pidä paahteesta. Varjossa kukinta kestää pitempään ja lehdet pysyvät kauemmin vihreänä. Kasvualustan tulee olla paksumultainen, ravinteikas ja kalkittu maa, joka pidättää kosteutta, mutta on läpäisevä. Särkynytsydän on arka talvimärkyydelle. Perenna viihtyykin hyvin kohopenkissä. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 50 cm.

Keväisin särkynytsydän kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Keväthalla puraisee herkästi kasvustoa, jos sitä ei suojata. Kastelu on tarpeen, jos kukinnan aikaan on kuivaa. Elo-syyskuussa annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ parantaa talvenkestoa ja seuraavan vuoden kukintaa.

Kasvi ei pidä siirtämisestä, joten jaetaan vasta, kun juurakko alkaa lahota keskeltä. Kasvusto suojataan maan jäädyttyä Kekkilä Talvisuojalla ja peitellään talveksi havuilla, mikäli kasvupaikka on vähäluminen.

 

Etsi