Hyppää sisältöön
Perennat

Sarviorvokki

(Hornviol)

Viola Cornuta-ryhmä

Sarviorvokki Viola Cornuta

Sarviorvokit ovat pieniä, hillitysti leviäviä perennoja. Lähes koko kesän kukkivat tarhasarviorvokit ovat isokukkaisimpia ja värikkäimpiä monivuotisia orvokkeja. Lajikkeiden väriskaala on runsas, aina valkoisista ja sinisistä mustanvioletteihin muotoihin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

10-25 cm

Värit:

Punainen Oranssi Tummanvioletti Ruusunpunainen Sininen Lila Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Sarviorvokki Viola Cornuta

Tarhasarviorvokit ovat sarviorvokin ja muiden orvokkilajien risteymiä. Tarhasarviorvokit kasvavat 10-25 cm korkeiksi. Herttamaiset ruusukelehdet ovat suipot, tummanvihreät ja hieman kiiltävät. Matala lehtiruusuke leviää vähitellen mattomaiseksi. Kukkien väri vaihtelee valkoisesta, siniseen, violettiin, oranssiin, punaiseen ja keltaiseen sekä kirjavaan. Kukkien halkaisija on 3-4 cm. Kukinta on runsasta ja kestää Etelä-Suomessa jopa toukokuun puolivälistä lokakuuhun. Kuvan sinivioletti ’Ella’-lajike on erittäin kiitollinen kukkija.

Tarhasarviorvokit ovat kivikko-, reunus- ja ryhmäperennoja ja sopii maanpeitekasviksi esimerkiksi ruusuryhmiin. Tarhasarviorvokit sopivat myös parvekelaatikoihin, ruukkuihin ja amppeleihin. Niitä voi istuttaa hyötytarhan kaunistukseksi ja kerätä syötäviä kukkia salaatteihin ja kakkujen koristeeksi.

Tarhasarviorvokit viihtyvät aurinkoisilla ja puolivarjoisilla kasvupaikoilla. Ne eivät pidä paahteesta. Kasvualustan tulee olla vettäläpäisevä, tuore, keskiravinteinen, runsasmultainen ja hiekkapitoinen. Vettäläpäisevä maa on edellytyksenä hyvälle talvehtimiselle. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 30 cm.

Keväisin tarhasarviorvokkikasvustot kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Tarhasarviorvokkeja kastellaan runsaasti kuivina kausina. Säännöllisen kastelun yhteydessä sarviorvokkeja lannoitetaan Kekkilä Kesäkukkaravinteella tai Kekkilä Kastelulannoitteella, etenkin ruukuissa kasvavia taimia. Kuihtuneet kukat poistetaan ennen siementämistä.

Alasleikkaus kukintahuipun jälkeen edistää uudelleenkukintaa sekä ehkäisee siementämistä. Liian tiheät versot harvennetaan.

Elo-syyskuussa kasvustot lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella. Tiheä kasvusto kannattaa leikata alas syksyllä sienitautien vähentämiseksi, ja versot on syytä suojata lumettomilla paikoilla havuilla ja kuivilla lehdillä.

Kasvustot voidaan jakaa touko- tai syyskuussa. Siemenet kylvetään elokuussa. Voi myös kylväytyä itsekseen.

Etsi