Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Sipuli

(Lök)

Allium cepa

Sipuli Allium cepa Sipulit Allium cepa kulhossa

Mieto, kullanvärinen kepa- eli keltasipuli on eniten käytetty sipulimme. Muita kepasipuleita ovat puna-, jätti-, salotti-, ryväs-, hopea- ja hillosipulit. Monipuolisia ja terveellisiä sipuleita on helppo viljellä kotipuutarhassa istukassipuleista.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-40 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Sipuli Allium cepa Sipulit Allium cepa kulhossa

Sipulikasvit ovat yksisirkkaisia liljakasveja. Sipuli muodostuu turpoavista lehtikannoista, joihin kasvi varastoi ravintoa. Kepasipulit vaativat melko pitkän kasvuajan, noin 4 kuukautta. Suoraan avomaalle kylvettynä eivät sipulikasvit ehdi muodostaa riittävän suurta sipulia ja tuleentua maamme eteläosia lukuunottamatta. Siksi käytetään istukkaita eli pistosipuleita, jotka on kasvatettu edellisenä kasvukautena.

Sipulit ovat terveellisiä, koska ne sisältävät mm. c-vitamiinia ja flavonoideja. Sipuleissa on runsaasti rikkiyhdisteitä sisältäviä aromaattisia öljyjä, jotka antavat sipuleille niiden tyypillisen voimakkaan maun ja tuoksun. Suomessa kasvatetuissa sipuleissa aromaattisia öljyjä on enemmän kuin etelässä viljellyissä, minkä vuoksi suomalaiset sipulit ovat voimakkaamman makuisia.

Sipulin viljelyyn sopii parhaiten valoisa ja lämmin kasvupaikka. Kasvualustaksi sopii kohtuullisesti peruslannoitettu hiekka- tai Hietapitoinen multamaa. Sopiva pH on neutraali, 6–7. Kasvimaan maaperää parannetaan Kekkilä Puutarhamullalla ja puhtaalla hiekalla, kuten Kekkilä Leikkihiekalla, Kekkilä Puutarhakalkilla ja Kekkilä Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella. Istutusväli on 5-10 cm.

Kepasipulit istutetaan puutarhamyymälöistä saatavista istukkaista avomaalle. Ne painetaan maahan siten, että sipulin kärkiosa jää näkyviin. Sipulit taimettuvat parhaiten melko alhaisessa lämpötilassa (15 – 18 °C). Kelta-, puna-, hopea-, salotti- ja ryvässipuli istutetaan aikaisin, kun maa on muokattu, punasipuli pari viikkoa myöhemmin. Istukasväli 5–10 cm, riviväli 20–30 cm.

Sipulit voi istuttaa hyvin esimerkiksi porkkana-, salaatti- tai punajuuririvien väliin, sillä ne ovat hyviä kumppaanuuskasveja. Sipuli suojaa kasvustoja homeelta, karkottaa porkkanakärpäsiä ja kirppoja.

Sipuli on vaatimaton. Kasvukauden alussa sitä pitää kastella, jotta se juurtuisi hyvin. Kuivina aikoina sipulimaata kannattaa kastella, ellei halua erityisen väkeviä sipuleja. Vesi on tärkeää sipulin kasvulle, koska juuret yltävät vain nopeasti kuivuvaan pintamaahan.

Varhaissipulit voidaan korjata, kun sipulit ovat vähintään 2,5 cm:n mittaisia. Varastoitavan sipulin korjuu aloitetaan, kun naatit ovat kellastuneita ja kuivuneita. Nostetut sipulit kuivatetaan, jotta ne säilyvät varastossa.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.