Hyppää sisältöön
Perennat

Syysasteri

(Höstaster)

Aster novi-belgii

Syysasteri Aster novi-belgii

Syysasteri on perinteinen, myöhään syyskesällä ja syksyllä kukkiva perenna. Pystykasvuisella perennalla on sileät ja suikeat, tummanvihreät lehdet. Tähtimäiset kukat voivat olla yksinkertaiset tai kerrotut, siniset, violetit, valkoiset tai punaiset.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

80-150 cm

Värit:

Ruusunpunainen Sininen Lila Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Syksy

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Syysasteri Aster novi-belgii

Helppohoitoinen syysasteri kasvaa 80-150 cm korkeaksi ja 40-50 cm leveäksi, tiheäversoiseksi perennaksi. Syysasteri leviää voimakkaasti. Se kukkii runsaasti suurin kukkatertuin. Mykerökukkien terälehdet ovat kapeita. Kukat ovat 2-4 cm kokoisia ja niissä on keltainen keskusta. Kukkien väri ja kukinta-aika vaihtelevat hieman lajikkeen mukaan. Syysasteri kukkii elo-lokakuussa useita viikkoja. Kukat eivät aina ehdi aueta, etenkään Pohjois-Suomessa. Maatiaiskantojen joukossa on suhteellisen varhain kukkivia kantoja. Kasvi kestää syyshalloja.

Syysasterin pensasmainen kasvutapa ja tuuhea lehdistö tuovat vehreää runsautta istutuksiin. Se on erinomainen perenna esim. matalahkoihin pensasryhmiin ja perinteisiin perennapenkkeihin. Syysastereita kasvatetaan myös matalampina, 25-30 cm korkeina ruukkukasveina. Ruukkuasterit sopivat kesäkukiksi parvekkeille ja kukkapenkkeihin sekä syysistutuksiin, sillä ne kestävät pienen aikaa hieman kovempaakin pakkasta. Maahan istutettuna ruukkusyysasterit talvehtivat hyvin ainakin Etelä-Suomessa, mutta kasvavat pituutta seuraavina vuosina.

Syysasteri viihtyy aurinkoisella ja suojaisella kasvupaikalla, mutta ei suorassa auringonpaahteessa. Ne menestyvät keskiravinteisessa, tasakosteassa, tuoreessa ja läpäisevässä maassa. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 40 cm. Ruukkusyysasterit istutetaan Kekkilä Kesäkukkamulta.

Keväisin syysasterikasvustot kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Ruukkuastereita kastellaan tasaisesti, mutta multa ei saa olla jatkuvasti märkää. Kuihtuneet kukat poistetaan. Kukinta-aikana lannoitetaan noin joka kolmannen kastelun yhteydessä Kekkilä Kesäkukkaravinteella.

Perennakasvustoilla härmän ehkäisemiseksi liian tiheää istutusta on vältettävä, samoin kuin liiallista typpilannoitusta. Kevätlannoitus riittää syysasterille. Elo-syyskuussa kasvustot voidaan lannoittaa typettömällä Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella.

Korkeimmat lajikkeet tarvitsevat tuen.

Astereita on helpointa lisätä jakamalla keväällä tai pistokkaista alkukesällä.

Syysasteri on kestävä leikkokukka.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.