Hyppää sisältöön
Perennat

Tarhapioni

(Bonpion)

Paeonia x festiva

Tarhapioni Paeonia x festiva vaaleanpunainen kukka Tarhapioni Paeonia x festiva nupussa

Tarhapionit ovat vanhoja, suosittuja perinneperennoja. Ne ovat pensasmaisia, hieman matalampia kuin kiinanpionit ja kukkivat aikaisemmin. Suuret, 10-13 cm kokoiset kukat ovat vähän tuoksuvia, väriltään tummanpunaisesta valkeaan.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-80 cm

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Tarhapioni Paeonia x festiva vaaleanpunainen kukka Tarhapioni Paeonia x festiva nupussa

Tarhapioni on vuoripionin ja turkinpionin risteymä, joka kasvaa pensasmaisena 50-80 cm korkeaksi. Tarhapioniin kuuluu lukuisia viljeltyjä lajikkeita. Juurakko on paksu ja mukulamainen sekä varret pystyjä ja tanakoita. Kukat kasvavat yksittäin niiden latvoissa. Lehdet ovat raikkaanvihreät, liuskoittuneet, toiskertaan kolmijakoiset ja suuret. Kiiltävä lehdistö on kaunis koko kasvukauden.

Kukat ovat suuria, kerrottuja, punaisia, valkoisia, vaaleanpunaisia, ruusunpunaisia tai kirjavia. Tarhapioni on talvenkestävä ja pitkäikäinen koristekasvi. Tummanpunainen ´Rubra plena´-lajike, punainen ´Rosea plena´ja valkoinen ´Alba plena´ ovat vanhoja kestäviä lajikkeita. Kasvi on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Tarhapioni viihtyy auringossa tai puolivarjossa avoimella kasvupaikalla, ei kuitenkaan paahteisessa ja kuivassa paikassa. Maassa tulee olla puolen metrin paksuudelta ravinteikasta multaa. Maan tulee olla hyvin ojitettu, ettei pioni pääse kärsimään talvimärkyydestä. Juuripaakku istutetaan lähelle maan pintaa. Jos juurakko on liian syvällä, kukinta on heikkoa ja versojen tyvet saattavat mädäntyä. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 50 cm.

Keväisin tarhapionit lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Juurakon päällä tulee olla aina 2-3 cm hiekan sekaista multaa, joten mullan lisäys on tarpeen keväisin. Tähän voidaan käyttää Kekkilä Perenna- ja ruusumultaa tai lannoittavaa Kekkilä Istutuskatetta.

Raskaat kukinnot lakoavat helposti sateella ja vaativat tukea.

Pioneja lisätään jakamalla joko aikaisin keväällä tai kukinnan jälkeen loppukesällä. Uudelleenistutus on tarpeen vain 15 – 20 vuoden välein. Jakamisen ja siirron jälkeen pionit saattavat pitää taukoa kukinnassa. Tarhapionia voidaan lisätä myös siemenistä, jotka tarvitsevat sekä lämpö- että kylmäkäsittelyn.

Etsi