Hyppää sisältöön
Perennat

Tarhasalkoruusu

(Stockros)

Alcea rosea

Tarhasalkoruusu Alcea rosea Kekkilä Tummasalkoruusu Alcea rosea 'Nigra' Kekkilä

Tarhasalkoruusu on perinteinen, komea ja korkea aurinkoisen ja lämpimän paikan perenna. Ruusumaisten, kukkien väri vaihtelee valkoisesta punaiseen, keltaiseen ja mm. ’Nigra’-lajikkeen mustaan. Salkoruusuja on sekä kaksi- että monivuotisia ja joitakin lajikkeita kasvatetaan yksivuotisenakin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-250 cm

Värit:

Punainen Oranssi Tummanvioletti Ruusunpunainen Lila Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tarhasalkoruusu Alcea rosea Kekkilä Tummasalkoruusu Alcea rosea 'Nigra' Kekkilä

Tarhasalkoruusu eli salkoruusu on malvakasveihin kuuluva Kiinasta kotoisin oleva ruohokasvi. Lajikkeesta riippuen sen korkeus vaihtelee 50-250 cm välillä. Leveyttä kasville tulee noin 50 cm. Leveänpyöreät lehdet ovat kooltaan 5–15 cm ja ne ovat harmahtavat ja liuskoittuneet.

Kukkavarsi on tanakka ja nukkainen. Kukat ovat halkaisijaltaan viidestä kymmeneen senttimetriä ja ne voivat olla yksinkertaisia tai kerrottuja. Kukkia tarhasalkoruusun tähkämäisessä kukinnossa on paljon. Kasvi on yleensä kaksivuotinen. Se kasvattaa ensimmäisenä kesänä lehtiruusukkeen ja kukkii toisena kesänä. Kukkii loppukesällä, elo-syyskuussa.

Lehtiruusuke saattaa talvehtia myös useamman vuoden. Kerrotut lajikkeet talvehtivat usein yksinkertaisia lajikkeita huonommin. Talvehtimista edistää viettävä ja läpäisevä kasvupaikka, sillä tarhasalkoruusu on arka talvimärkyydelle. Tarhasalkoruusu leviää lisäksi siemenistä.

Kasvi menestyy aurinkoisella, lämpimällä ja tuulensuojaisella seinustalla. Kovimmalta paahteelta salkoruusu on suojattava.

Viihtyy syvämultaisessa ja ravinteikkaassa kasvualustassa. Sopiva multa on Kekkilä Perenna ja ruusumulta. Taimet istutetaan lajikkeesta ja sen koostaa riippuen 25-50 cm välein.

 

 

Kookasta ja paljon kukkia tuottavaa tarhasalkoruusua kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Talvehtineet lehtiruusukkeet kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella toukokuussa. Kuivina kausina kastellaan ja kastelun yhteydessä lannoitetaan Kekkilä Ruusulannoitteella tai Kekkilä Kastelulannoitteella. Elo-syyskuussa annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ parantaa talvenkestoa ja ensi vuoden kukintaa.

Korkeimmat ja suurikukkaisimmat lajikkeet kannattaa tukea. Lehtiruusuke talvehtii paremmin, kun kukkavarsi leikataan pois kukinnan päätyttyä. Toisaalta, jos kasvin monivuotisuus halutaan taata, kukkavarren voi jättää siementämään. Lehtiruusukkeet suojataan talveksi Kekkilä Talvisuojalla.

 

 

Tarhasalkoruusu on erinomainen leikkokukka.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.