Hyppää sisältöön
Perennat

Tummakurjenpolvi

(Brunnäva)

Geranium phaeum

Tummakurjenpolvi Geranium phaeum

Tummakurjenpolvi on näyttävä perenna, jonka koristearvo perustuu kaksivärisiin, suuriin lehtiin ja runsaisiin, 2-3-cm leveisiin, liiloihin, pinkkeihin, violetinmustiin tai valkoisiin kukkiin. Talvenkestoltaan tummakurjenpolvi on kestävä.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

30-70 cm

Värit:

Tummanvioletti Ruusunpunainen Lila Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tummakurjenpolvi Geranium phaeum

Tummakurjenpolvet kasvavat lajikkeesta riippuen 30-70 cm korkeiksi. Vahvasta juurakosta nousevat varret ovat usein purppuran täplikkäitä tai kokonaan tumman violetit. Isot liuskoittuneet, karvaiset tyvilehdet ovat usein kaksivärisiä; lehden keskellä kiertää ruskeanlila kehä. Kukat ovat hieman nuokkuvat ja pienehköt, mutta usein erikoisen väriset ja runsaat. Tummakurjenpolvi kukkii kesä-heinäkuussa.

Kiitollinen tummakurjenpolvi sopii niin perennapenkkeihin, metsäpuutarhoihin, pensasryhmien eteen ja havu-rodoryhmiinkin. Lajikkeita ovat mm. valkoinen ’Album’, erittäin tumma kukkainen ’Chocolate Chip’, vihreälehtinen, violettikukkainen ’Lily Lovell’ ja vihreä-suklaanruskealehtinen ’Samobor’.

Tummakurjenpolvet viihtyvät puolivarjoisalla ja varjoisalla kasvupaikalla. Se kestää aurinkoa, jos kasvualustassa riittää kosteutta. Tummakurjenpolvi tulee kauneimmaksi puolivarjossa, varsinkin kirjavalehtiset lajikkeet. Kasvualustan tulee olla kostea, kuohkea ja kalkkipitoinen. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 40 cm.

Keväisin tummakurjenpolvet kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Juurakoiden väliin levitetään Kekkilä Puutarhamultaa.

Kuivina kausina tummankurjenpolvea kastellaan, vaikka se kestääkin hetkellistä kuivuutta.

Kukinnan jälkeen kukkavanat leikataan pois, jotta kaunis lehdistö pääsee oikeuksiinsa. Tällöin kasvi ei siemennä.

Tummakurjenpolvea voi lisätä jakamalla, mutta se myös siementää runsaasti, etenkin lajike ’Samobor’.

Etsi