Hyppää sisältöön
Perennat

Tuoksumatara

(Myskmadra)

Galium odoratum

Tuoksumatara Galium odoratum

Tuoksumatara on rönsyilevän kasvutapansa vuoksi erinomainen maanpeittoperenna puutarhan varjoisille ja puolivarjoisille paikoille. Lehdistö on kauniin vaaleanvihreä. Tuoksumatara kukkii valkoisin tuoksuvin kukin touko-kesäkuussa.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Varjo

Korkeus:

15-30 cm

Värit:

Valkoinen Vaaleanvihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tuoksumatara Galium odoratum

Kasvi kasvaa mattomaisesti. Kasvusto on 15-30 cm korkea. Varret ovat sileitä, neliskulmaisia ja pystyjä. Vaaleanvihreät, soikeat lehdet kasvavat kahdeksan kappaleen tähtimäisinä ruusukkeina. Sillä on tähtimäiset, pienet kukat kerrotussa latvaviuhkossa. Kasvi kukkii touko – kesäkuussa. Sen teriö on valkoinen ja halkaisijaltaan 4–6 mm pitkä. Kasvi leviää maavarren avulla kasvupaikallaan. Kasvi sisältää kumariinia, josta aiheutuu miellyttävä tuoksu.

Se sopii maanpeittokasviksi pensaiden alle, esimerkiksi rodojen ja havupuiden lomaan. Se on myös kevyen kaunis kasvi kuunliljojen ja muiden lehtevien varjoperennojen rinnalla. Kasvi sopii myös tuoksupuutarhoihin. Se kasvaa Suomessa luonnonvaraisena lehdoissa ja jokseenkin harvinainen, se on luokiteltu silmällä pidettäväksi kasviksi. Kasvista voi käyttää ennen kukintaa poimittuja lehtiä tuoreena tai kuivattuna teen ja muiden juomien mausteeksi pienenä määränä. Kuivattua tuoksumataraa on perinteisesti käytetty liinavaatekaappien hajusteena ja tuholaisten karkotteena.

Viihtyy puolivarjoisilla ja varjoisilla kasvupaikoilla tuoreessa tai kosteassa, ravinteikkaassa multamaassa. Maaperän tulee olla läpäisevä. Sopiva multa on Kekkilä Puutarhamulta tai Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 30 cm.

Tuoksumatara ei kaipaa erityistä hoitoa. Keväisin kasvustot kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Tuoksumataraa lisätään jakamalla tai rönsyistä. Kasvi leviää hyvällä paikalla voimakkaasti, joten se kannattaa yhdistää kilpailukykyisiin lajeihin ja rajoittaa kasvua tarpeen tullen.

 

Hyvä leikkokukka.

Etsi