Hyppää sisältöön
Luonnonkasvit

Tyrni

(Havtorn)

Hippophaë rhamnoides

Tyrni Hippophaë rhamnoides

Tyrni on Suomessa luonnonvaraisenakin kasvava kookas hopeanharmaa pensas, joka sopii puutarhaan niin marja- kuin koristepensaaksi. Marjat ovat erittäin C-vitamiinipitoisia. Sato edellyttää emi- ja hedepensaiden istuttamista lähekkäin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

300 cm

Värit:

Vihreät lehdet Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

none

Kasvuvyöhyke:

I-VI

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tyrni Hippophaë rhamnoides

Tyrni on sitkeä ja kestävä pensas, joka menestyy maassamme Pohjois-Suomeen saakka, vyöhykkeillä I-VI. Tyrni on todellinen monikäyttöpensas. Sitä istutetaan niin terveellisten marjojen, kuin hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvynkin takia. Luonnonvaraisena se viihtyy merenrantakivikoissa, kallioilla ja dyyneillä.

Tyrni on 0,5 – 4 metriä korkea pystykasvuinen ja piikkinen pensas. Nuoret oksat ovat väriltään hopeanharmaita, vanhemmat tummanruskeita.

Lehdet ovat tasasoukat ja ehytlaitaiset, päältä vihreän- ja alta hopeanharmaat. Tyrni on kaksikotinen (hede- ja emikukat ovat eri yksilöissä). Kukinta-aika on toukokuussa ennen lehtien puhkeamista. Vaatimattomat, edellisen vuoden versojen lehtihankoihin muodostuvat kukat (n. 3 mm) ovat tuulipölytteisiä, joten niiden ei tarvitse houkutella hyönteisiä.

Hedelmä 8-10 mm kokoinen, keltainen tai keltapunainen. Marjat ovat erittäin C-vitamiinipitoisia. 100 g marjoja sisältää C-vitamiinia yleensä yli 200 mg. Lisäksi marjoissa on mm. karoteenia sekä B-, E-, F-, K- ja P-vitamiineja.

Kasvualustansa suhteen tyrni on vaatimaton; maa voi olla yhtä hyvin niukkaravinteista kuin multavaa. Tyrni sitoo typpeä juurinystyräbakteerien avulla, joten se selviää myös vähällä lannoituksella. Se viihtyy sekä kuivalla kanervakankaalla että kosteassa rantahietikossa ja kestää erinomaisesti tuulta ja suolaa. Tyrni tarvitsee kuitenkin runsaasti valoa. Kasvupaikan on oltava aurinkoinen. Muiden kasvien varjostamana tyrni voi kuolla muutamassa vuodessa.

Tyrnipensaat istutetaan Kekkilä luonnonmukaiseen Puutarhamultaan. Taimien istutusväli on 1,5 – 2,5 m. Hedepensas istutetaan emipensaiden keskelle. Yksi kukkiva hedepensas pölyttää 5–8 emipensasta.

Keväisin tyrni voidaan kalkita Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoittaa Kekkilä luonnonmukaisella Marjalannoitteella.

Tyrnien kuivat oksat poistetaan keväällä. Nuoren taimen latvasilmujen leikkaaminen edistää pensaan haarautumista ja helpottaa myöhemmin marjojen poimintaa. Nuorennusleikkaus tehdään 10 v kasville. Tyrni kestää hyvin leikkausta. Jos sadon määrä ei ole kasvatuksen tärkein tavoite, voi tyrnistä muotoilla kauniita koristepensaita tai pikkupuita.

Tyrnit vesovat voimakkaasti juurivesoista, joten istutusalue kannattaa rajata rakentein, jos tyrnin ei haluta leviävän.

Kestävä kotimaisen taimen tunnuksen ovat saaneet FinE-lajikkeet: ’Tarmo’, ’Terhi’, ’Tytti’

Etsi

Kysy puutarha-asiantuntijalta

Mietityttääkö jokin kotipuutarhanhoidossa tai Kekkilän tuotteiden käytössä?

 

Vieraile kysymyspalstalla