Hyppää sisältöön
Luonnonkasvit

Vadelma

(Hallon)

Rubus idaeus

Vadelma Rubus idaeus

Vadelma, vattu eli vaarain on kaksivuotinen piikikäsvartinen puolipensas ja se kasvaa luonnonvaraisena kaikkialla Suomessa, aivan pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Puutarhavadelmista on olemassa useita eri lajikkeita.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

200 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I-VI

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Vadelma Rubus idaeus

Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena ja sitä voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin.

Vadelma luokitellaan puolipensaaksi eli maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.

Marjasadosta päästään nauttimaan Etelä-Suomessa heinäkuun lopulla ja pohjoisessa pari kolme viikkoa myöhemmin. Vadelman marja koostuu useammasta yhteen kasvaneesta luumarjasta. Kypsän marjan tunnistaa siitä, että se irtoaa helposti kannastaan.

Lämmin, tuulensuojainen ja aurinkoinen paikka on omiaan vadelmalle. Se viihtyy lämpimässä ja multavassa maassa. Vadelmaa ei kannata istuttaa luonnonvatukon lähelle (taudit). Maan tulisi olla runsasmultaista, tuoretta, kuohkeaa ja hyvin kalkittua (pH 6–6,5). Sopiva multa vadelmalle on Kekkilä luonnonmukainen Puutarhamulta. Taimet istutetaan 50 cm välein. Riviväli on 2-2,5 metriä ja taimet istutetaan rivit etelä-pohjoissuuntaan.

Puutarhavadelmista on olemassa useita eri lajikkeita, ja riviin kannattaakin istuttaa eri lajikkeita, niin satoaika pitenee ja saa maistella erimakuisia vadelmia, esim. hunajanmakeita keltaisia marjoja.

Keväisin vadelmatarha kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä luonnonmukaisella Marjalannoitteella. Heinäkuussa vadelmat lannoitetaan toisen kerran hoitolannoituksena. Elo-syyskuussa annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoite auttaa talvehtimisessa ja parantaa seuraavan vuoden satoa.

Poutakausina vadelmakasvustoja kastellaan.

Puutarhavadelmat, joista kasvaa 150–250 cm korkeita, tuetaan kahden (rauta)langan väliin. Versot tuetaan 4 m välein sijoitettuihin ja 1,5 m korkeisiin tukipuihin viimeistään seuraavana syksynä istutuksesta. Tukipuiden väliin pingotetaan rautalangat.

Vanhat versot leikataan sadonkorjuun päätyttyä pois. Uusista versoista jätetään tainta kohti 5-8 versoa.

Vadelma leviää helposti, joten karkulaiset pitää nyhtää pois. Vadelman taimet uusitaan, kun sato vähenee tai taudit alkavat vaivata.

Kestävän, kotimaisen taimen FinE- tunnuksen ovat saaneet lajikkeet ’Maurin Makea’ ja ’Jatsi’.

Etsi