Hyppää sisältöön
Luonnonkasvit

Väinönputki

(Kvanne)

Angelica archangelica subsp. archangelica

Väinönputki Angelica archangelica Kekkilä

Väinönputki on vanha monivuotinen rohdos- ja maustekasvi. Se on kookas putkilokasvi, jolla on suuret, kolmiomaiset ja liuskoittuneet vaaleanvihreät lehdet. Kukat ovat valkoiset tai vihertävät. Väinönputki kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Lapissa kosteilla jokivarsilla ja niityillä.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

100-250 cm

Värit:

Limenvihreä Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Väinönputki Angelica archangelica Kekkilä

Väinönputki sopii hyvin kotipuutarhassa viljeltäväksi sekä koristeellisuutensa että monipuolisten käyttömahdollisuuksiensa vuoksi.

Tanakka ja suurikokoinen kasvi, jonka niukasti haarovat, pystyt ja jäykät, varret kasvavat 100–250 senttimetriä korkeiksi. Varsi on tavallisesti punakirjava, yläosasta karvainen. Isot, vaaleanvihreät lehdet ovat 2-3 kertaa parilehtisiä. Lehdykät sahalaitaisia ja 3-5 senttimetrin pituisia. Kukan teriö on valkoinen tai vihertävä. Hedelmä on noin 0,5 senttimetrin pituinen ja miellyttävän tuoksuinen.

Kukkii heinä–elokuussa yleensä vasta 2-3 vuotiaana. Kaksivuotinen kasvi; kun varret leikataan ennen kukintaa, kasvista saadaan monivuotinen. Kasvi tosin yleensä säilyy paikalla itsekseen kylväytyen, vaikka kukkineet yksilöt kuolevatkin.

Väinönputki on melko hyvä ravinto- ja mesikasvi perhosille. Sen sisältämät furokumariiniyhdisteet voivat aiheuttaa ihoärsytystä herkkäihoisille varsinkin auringonvalossa. Oulun eteläpuolella väinönputki on rauhoitettu.

Viihtyy valoisalla kasvupaikalla. Se on erittäin kylmänkestävä.

Väinönputki menestyy kosteassa, runsasravinteisessa savi- tai multamaassa. Se viihtyy neutraalissa tai hieman hapahkossa maassa. Sopiva multa väinönputkelle on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Taimet istutetaan 50-100 cm välein.

Väinönputkea kastellaan kuivina kausina. Kuivuus edistää kukkavarsien muodostumista. Jos kukkavarsia alkaa muodostua, ne voidaan leikata pois. Leikattaessa varsiin ei saisi jäädä tuppea, sillä veden kerääntyminen tuppeen voi mädättää juuret.

Kun väinönputki asettuu paikalleen, se ei juuri hoitoa kaipaa. Keväisin kasvustoa voidaan kalkita miedosti Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoittaa Kekkilä Kevätlannoite Plussalla.

Väinönputkesta voi hyödyntää koko kasvin käyttöön. Lehdet ja siemenet sopivat tuoreina tai kuivattuina keittoihin mausteeksi.

Nuoria varsia ja lehtiruoteja käytetään kuorittuna tuoreeltaan tai hillottuna leivonnaisiin. Juuret voi kuivata ja jauhaa jauhoksi ja kukat voi keittää ja valmistaa ruoaksi kuten kukkakaalia.

Lehdet käyvät salaatteihin ja kasvispaistoksiin. Tuoksu on aromaattinen ja miellyttävä. Väinönputki edistää ruuansulatusta.

Sitä viljellään Euroopassa alkoholi-, virvoitusjuoma-, makeis- ja lääketeollisuuden tarpeisiin. Lehdet ja siemenet sopivat tuoksusekoituksiin. Lehdistä tehty keite muistuttaa kiinalaista teetä.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.