Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Villaheisi

(Parkolvon)

Viburnum lantana

Villaheisi Viburnum lantana Kekkilä

Villaheisi on peittävä ja leveäkasvuinen koristepensas. Sillä on tummanvihreät, paksut ja nukkaiset, kauniit lehdet, jotka värittyvät syksyllä keltaisiksi tai punaisiksi. Villaheisi kukkii kesäkuussa kermanvalkoisin kukin ja tekee punaiset, koristeelliset marjat. Marjat muuttuvat myöhemmin mustiksi.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

150-400 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I-V

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Villaheisi Viburnum lantana Kekkilä

Se on helppohoitoinen, terve ja melko nopeakasvuinen pensas. Se kasvaa 1,5-4 m korkeaksi ja 2-3,5 metriä leveäksi. Sen lehdet ja tuuhea kasvutapa vaimentavat melua ja pensas kestää tuulta ja saasteita. Pensas sopiikin hyvin tausta- ja suojaistuksiin sekä aidanteisiin.

Sillä on pystyt, paksut, vaaleanruskeat tai harmaat, huopakarvaiset oksat. Sen lehdet ovat 5–8 senttimetriä pitkät, soikeat ja sahalaitaiset. Kukintona on huiskilo, joka koostuu 6–7 millimetriä leveistä kermanvalkoisista, hieman epämiellyttävän tuoksuisista kukista. Punaisesta mustaksi kypsyvät marjat kestävät pensaassa vielä lehtienkin pudottua. Marjat eivät ole syötäviä. Kestävä villaheisi menestyy kasvuvyöhykkeillä I-V.

Viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella kasvupaikalla. Se pärjää varjossakin, mutta silloin syysväritys ei pääse loistoonsa. Kasvualusta saa olla kostea tai tuore, tosin villaheisi kestää kuivuuttakin muita heisiä paremmin. Kasvualustan tulee olla runsasravinteinen ja kalkkipitoinen. Sopiva multa villaheidelle on Kekkilä Puu- ja pensasmulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Taimien istutusetäisyys on 100 cm.

Keväisin kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Se nuorennetaan keväisin mieluiten harventamalla vanhimpia ja heikoimpia oksia. Pensas uusiutuu myös alasleikkauksella, mutta sitä ei kannata tehdä vuosittain.

Etsi