Hyppää sisältöön

Vuonna 2021 trendikäs puutarha korostaa luonnon ja käyttäjiensä monimuotoisuutta: pihan olohuoneesta löytyy jokaiselle “oma juttu”

Yksi rakastaa kukkakukoistusta, toinen marjapensaiden satoa ja kolmas pihapelejä nurmikolla. Vuonna 2021 pihoista ja puutarhoista tulee toinen olohuone, jossa jokainen saa puuhata ja nauttia mieleisistään asioista.

Yksi rakastaa kukkakukoistusta, toinen marjapensaiden satoa ja kolmas pihapelejä nurmikolla. Vuonna 2021 pihoista ja puutarhoista tulee toinen olohuone, jossa jokainen
saa puuhata ja nauttia mieleisistään asioista. Kekkilä kertoo miten teet puutarhastasi ekologisen biodiversiteettikeitaan, jossa viihtyy koko perhe.

Biodiversiteetti tarkoittaa luonnon biologista monimuotoisuutta ja sitä mitataan tietyn alueen lajirunsaudella. Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on globaali haaste, joka koskettaa myös meitä suomalaisia. Omalla pihallaan jokainen voi vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Biodiversiteetin huomioonottava puutarha on ekologinen, sitoo hiilidioksidia ja tuottaa happea, sekä tarjoaa suojaa eläimille ja iloa ihmisille. Vaikka biodiversiteettikeitaan loihtiminen saattaa kuulostaa monimutkaiselta, se on todellisuudessa yksinkertaisempaa kuin miltä vaikuttaa.

Haluamme kannustaa ihmisiä ottamaan mallia istuttamiseen suoraan luonnosta. Sen sijaan, että keskellä isoa nurmikenttää kasvaisi yksi puu, kannattaa puutarhaan tehdä pieniä luonnonmukaisia kokonaisuuksia. Esimerkiksi puun alle voi istuttaa pensaita ja maanpeitekasveja. Pihan toiseen nurkkaan voi perustaa pienen niityn, keskelle jättää tilaa nurmikolle ja terassin viereen ruusupenkeille. Näin puutarhaan muodostuu paitsi silmää miellyttäviä kerroksia, myös biologista monimuotoisuutta”, kertoo Kekkilän puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio.

Biologisesti monimuotoinen puutarha on luonnostaan monipuolinen myös käyttäjiensä kannalta. Sieltä voi löytyä esimerkiksi nurmikko pallopelejä varten, perhosia ja pörriäisiä houkuttelevia kukkaistutuksia, marjapensaita, puita tai vaikkapa vesilammikko. Monimuotoinen puutarha on käyttäjänsä näköinen.

Luonnonmukainen puutarha ei tarkoita villinä kasvavaa ryteikköä, vaan fiksusti istuttamista. Kukoistaakseen puutarha tarvitsee ravinnerikkaan maaperän sekä hyvän mullan, jossa on vilkas pieneliötoiminta ja ravinteita kasvuun. Näistä voi pitää huolta lannoittamalla pihaa säännöllisesti sekä lisäämällä multaa. Parhaiten kasvit kasvavat niille tarkoitetussa mullassa ”, Kaartokallio summaa.

Kekkilän valikoimista löytyy jokaiselle kasville tarkoin suunnitellut mullat. Kekkilä Perenna- ja ruusumulta (suositushinta 6–8 €) sopii monivuotisille kukkiville kasveille. Multa on reilusti kalkittu ja sisältää runsaasti kaliumia ja fosforia. Puita ja pensaita istutettaessa Kekkilän Puu- ja pensasmulta (suositushinta 6–8 €) luo ihanteelliset olosuhteet juurtumiselle. Mullan sisältämä laadukas viherkomposti ja bioapatiitti vapauttavat ravinteita pitkään ja parantavat maan pieneliötoimintaa. Kekkilän Nurmikon Hoitomultaan (suositushinta 6–8 €) on lisätty rautaa, joka tekee nurmikosta vihreämmän. Multa myös parantaa nurmikon pintakerroksen rakennetta, jolloin siitä tulee tasainen ja kulutusta kestävä.

Vuoden puutarhatuotteeksi valittu lannoitesarja pitää huolta kasvien ja maaperän hyvinvoinnista

Suomen Puutarhakauppiaat ry on valinnut Kekkilän PLUS+ -lannoitesarjan vuoden 2021 puutarhatuotteeksi. Sarjan monivaikutteiset lannoitteet vapauttavat ensin nopeasti vaikuttavia kivennäisravinteita, jotka käynnistävät kasvien kasvun. Lannoitteissa on lisäksi orgaanisia ravinteita, jotka vapautuvat hitaammin ja ylläpitävät kasvua pitkään. Nämä orgaaniset ainesosat myös vilkastuttavat maaperän pieneliötoimintaa, ja parantavat maan luonnollista kasvukuntoa. Orgaaniset raaka-aineet ovat kiertotaloudesta saatuja, ruokatuotannon sivutuotteita, jotka palaavat näin hyötykäyttöön ympäristöystävällisellä tavalla.

Kekkilä PLUS+ -lannoitesarja sisältää seuraavat tuotteet:

Kevätlannoite PLUS+ (suositushinta 5 L 13 €, 10 L 15–17 € ja 20 L 25–30 €)
Syyslannoite PLUS+ (suositushinta 5 L 13 €, 10 L 17 € ja 20 L 25–30 €)
Nurmikkolannoite PLUS+ (suositushinta 5 L 15 €, 10 L 20 € ja 20 L 35 €)
Nurmikon sammalsyöjä PLUS+ (suositushinta 5 L 13 €, 10 L 15–17 € ja 20 L 25–30 €)

Kekkilän 3 teesiä kukoistavaan puutarhaan:

1. Muista lannoittaa. Kukoistava puutarha tarvitsee kaksi asiaa: elinvoimaisen maaperän ja ravinteita kasvuun. Monivaikutteisilla lannoitteilla puutarhasi kasvit saavat kasvubuustin ja
maaperän pieneliöt pitkäaikaista virkistystä. Testaa Kekkilän PLUS+ -lannoitesarjaa!

2. Pienillä teoilla huolehdit luonnon monimuotoisuudesta. Kasvilajeja rohkeasti lisäämällä luot pihaan erilaisia tiloja ja kerroksia, joissa viihtyvät niin pölyttävät pörriäiset kuin pikkulinnutkin.

3. Kasvata reippaasti niitä kasveja, joista itse tykkäät. Tällöin pihan parissa jaksaa puuhastella ja nautiskella koko kasvukauden ajan. Jos nurmikonleikkuu ei ole sinun juttusi, kasvata niitty. Rakastatko tuoksuja? Istuta syreenejä, ruusuja ja yrttejä. Tärkeintä on, että kasvatat iloa!

Lisätiedot, tuotenäytteet ja kuvat:
Norra Communications Oy
Heta Tuppurainen
heta.tuppurainen@norracomms.fi
p. 050 562 5677

Linkki kuvapankkiin:
https://mediabank.kekkila-bvb.com/l/M_rkGH6_cGfw

Lisätiedot Kekkilästä:
Kekkilä Oy
Mari Kaartokallio, Puutarha-asiantuntija
mari.kaartokallio@kekkila.fi
p. 040 684 0978

Kekkilä on osa Kekkilä-BVB:tä, joka on Euroopan isoimpia viheralan yrityksiä ja kasvualustojen valmistajia. Pohjoismaissa Kekkilä-BVB on markkinajohtaja tunnetuilla Kekkilä ja Hasselfors Garden -brändeillään. Keski-Euroopassa tuotteitamme valmistetaan ja markkinoidaan kuluttajille tuotemerkeillä Jardino ja Veenbaas, ammattiviljelijöille BVB Substrates ja Kekkilä Professional –
brändeillä. Kekkilä-BVB:n tuotteet ja palvelut on suunnattu ammattiviljelijöille, kotipuutarhureille, viherrakentajille sekä kuivike- ja kasvuturveasiakkaille. Kekkilä- BVB:n liikevaihto on 250 miljoonaa euroa. Yrityksen palveluksessa on 500 henkilöä Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Alankomaissa, Saksassa ja Espanjassa. Tuotteiden vientimaita on yli 100. Kekkilä-BVB on osa Vapo Groupia.

Julkaistu 26.1.2021

Etsi