Kekkilä hyödyntää kasvualustojen valmistuksessa kierrätettyjä raaka-aineita. Raaka-aineemme ovat alkuperältään tunnettuja, huolellisesti tutkittuja ja tarkoitukseen soveltuvia, mutta niissä voi toisinaan esiintyä epäpuhtauksia, kuten muovia, lasinsiruja tai pieniä metallikappaleita. Vaikka prosessoimme materiaalit tarkasti ja käytämme parasta saatavilla olevaa tuotantotekniikkaa, emme voi täysin taata, että lopputuote olisi täysin vapaa epäpuhtauksista.
Lannoitevalmisteasetuksen mukaan kompostit ja käsitellyt jätevesilietteet saavat sisältää pieniä määriä epäpuhtauksia, kuten lasia, metallia tai muovia, enintään 5 grammaa per kilo kuiva-ainetta. Jos tuotteessamme esiintyy huomattavia roskamääriä, pyydämme ottamaan yhteyttä asiakaspalveluumme tai aluemyyjään.
Miksi kompostimulta voi haista?
Kompostimullan haju johtuu mikrobiologisesta aktiivisuudesta. Hyvä kompostimulta sisältää paljon mikrobeja, jotka hajottavat orgaanista ainesta ja vapauttavat ravinteita kasvien käyttöön. Mikrobien toiminnasta muodostuvia kaasuja saattaa kertyä suurella kasalla varastoitavan kasvualustan sisäosiin, kun ne eivät pääse vaihtumaan pinnan läpi. Tämän seurauksena voi olla tilapäinen hajuhaitta, kun asiakkaalle toimituksen yhteydessä multakasa avataan ja pöyhitään. Haju on kuitenkin ohimenevä ja häviää yleensä muutaman päivän kuluessa mullan levittämisestä. Tämä haju ei ole haitallinen kasveille.
Miten varmistamme käyttämämme kompostin turvallisuuden?
Kaikki käyttämämme komposti täyttää lannoitelain vaatimukset. Komposti on aina kypsää, hygienisoitua ja stabiloitua ennen käyttöä kasvualustoissa. Kompostoinnin aikana raaka-aineen lämpötila nousee niin korkeaksi, että mahdollisesti haitalliset bakteerit kuolevat. Kun kompostoitava aines muutenkin muuttuu valmiiksi kompostiksi, se on luonnollinen ja vaaraton maanparannusaine. Lisäksi analysoimme kaikki kompostierät ulkopuolisessa laboratoriossa varmistaaksemme, että ne täyttävät kasvualusta- ja lannoitekäytön kypsyyskriteerit.
Mistä kompostiin ja kasvualustaan päätyy epäpuhtauksia?
Kompostointiin käytetään teollisuudelta ja kotitalouksilta kerättyjä jätteitä, kuten biojätettä, haravointijätettä ja lietettä. Vaikka jätteet lähtökohtaisesti lajitellaan asianmukaisesti, käsiteltävän jätteen joukkoon voi silti päätyä esimerkiksi pakkausmuoveja ja metalleja.
Miten epäpuhtauksia poistetaan kompostista?
Epäpuhtauksia poistetaan kompostointiprosessin eri vaiheissa, kuten biokaasulaitoksissa ja kompostointilaitoksissa, joissa materiaali seulotaan. Seulonnassa erotetaan suurimmat epäpuhtaudet, ja prosessin aikana käytetään erilaisia tekniikoita epäpuhtauksien poistamiseksi.
Tyypillisesti orgaaniset materiaalit kiertävät kompostointiin erilaisia reittejä: osa mädätetään ennen kompostointia, osa on käynyt jätevedenpuhdistamon prosessin läpi ja osa tulee suoraan kompostointilaitokseen. Esimerkiksi biokaasulaitoksissa jo ennen prosessia poistetaan suuri määrä epäpuhtauksia kaasutettavasta massasta, ja siihen käytetään eri tekniikoita.
Kompostointilaitoksissa suurimmat epäpuhtaudet erotetaan tai kompostointiin epäkurantit erät ohjataan muualle käsittelyyn ennen prosessia. Kompostoinnin jälkeen seulomalla erotetaan kompostoinnissa hajoamaton aines lopputuotteesta. Multatuotannossa käytetty komposti tulee seulottua vielä toiseen kertaan, kun mullan raaka-aineet on sekoitettu keskenään, ja seulotaan sitten tuotteeksi.
Miten epäpuhtauksien määrää seurataan?
Seuraamme raaka-aineiden sekä kasvualustojemme laatua silmämääräisesti prosessien eri vaiheissa. Kaikille raaka-aineille sekä lopputuotteille tehtävä vastaanottotarkistus on osa laadunvalvontaprosessiamme, johon ohjeistamme myös multa-asemiemme urakoitsijat. Omien kompostiemme laatu tarkastetaan valmiin kompostin seulonnan yhteydessä.
Voiko epäpuhtauksia silti päätyä kompostimultaan?
Osa epäpuhtauksista, kuten pienet muovin riekaleet tai esimerkiksi teelusikan kaltaiset pitkänomaiset esineet voivat päästä koko valmistus- ja seulontaprosessin läpi sopivan pienen läpimittansa vuoksi. Tavallisin seulakokomme kasvualustoissa on noin 25 mm, ja tätä pienemmät roskat voivat mennä seulaverkoista läpi päätyen kasvualustaan.
Mitä teen, jos löydän epäpuhtauksia?
Jos kompostimullasta löytyy roskia, pyydämme keräämään ne pois mullan levityksen yhteydessä. Jos roskia on paljon, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme tai aluemyyjään.
Miksi käytämme kompostia kasvualustoissa?
Kompostin hyötykäyttö on tärkeä osa kiertotaloutta ja jätteenkierrätystä. Se vähentää turpeen käyttöä kasvualustoissa ja auttaa pienentämään kasvualustan ympäristövaikutuksia. Kompostimulta parantaa maan rakennetta ja edistää ravinteiden kierrätystä. Kompostoidut jakeet ovat myös ensisijainen keinomme vähentää turpeen käyttöä viherrakentamisen kasvualustoissa.
Onko kompostiton multa vaihtoehto?
Valmistamme myös Istutusmullasta ja Nurmikkomullasta mineraalilannoitettua LAN-versiota, joka ei sisällä kompostia. LAN-multiemme peruslannoitus on mineraalipohjainen NPK-lannoite, jolle ominaista kierrätysravinteista poiketen on ravinteiden nopea liukoisuus. LAN-kasvualustoja käytettäessä onkin huolehdittava riittävästä ja säännöllisestä hoitolannoituksesta, joka on syytä aloittaa jo saman kasvukauden aikana. Kompostittomuudesta johtuen LAN-kasvualustamme sisältävät myös enemmän turvetta kuin PLUS-merkityt kompostikasvualustamme.