Hyppää sisältöön

Kierrätysraaka-aineet viherrakentamisen kasvualustoissa

Materiaalien uusiokäyttö ja ravinteiden kierrättäminen mahdollistavat yhteisten luonnon resurssien viisaan ja kestävän käytön. Käytämme kaikissa tuotteissamme mahdollisimman paljon kierrätysraaka-aineita, kuitenkin siten, että valmis tuote on laadukas ja toimii käyttötarkoituksensa mukaisesti.

Kierrätysraaka-aineet ja vastuullisuus viherrakentamisen kasvualustoissa

  • 100 % Suomessa valmistettu, paikallisilla multa-asemillamme
  • Kierrätysraaka-aineiden keskimääräinen osuus kasvualustoissamme vuonna 2022 oli 47 %
  • 99% kotimaiset raaka-aineet, poislukien tietyt maanparannusaineet, kuten humusyhdiste
  • Kasvualustoissamme käytettyjen kierrätyshiekkojen osuus vaihtelee paikallisen saatavuuden mukaan 30 – 70 % välillä
  • Yli 20 vuotta kokemusta kierrätysraaka-aineiden käytöstä kasvualustoissamme.

Kierrätysravinteet eli komposti

Omilla kompostointilaitoksilla valmistettu komposti tuli osaksi Kekkilän tuotteita yli 20 vuotta sitten. Nykyisin 99 % kasvualustoistamme on osittain tai kokonaan lannoitettu kierrätysravinteilla, jotka valmistetaan pääasiallisesti omilla kompostointilaitoksillamme.

Ravinne-, kuitu-, kalkki- ja hiilipitoiset teollisuuden sivuvirrat muuttuvat kasvualustoissa osaksi uutta kasvua esimerkiksi kaupunkipuiden kasvualustoissa.

Komposti on ekologinen lannoite, josta ravinteet vapautuvat hitaasti kasvien käyttöön. Kompostin hyödyntäminen on mahdollistanut louhittujen mineraalilannoitteiden käytön lopettamisen lähes kokonaan sekä turpeen määrän vähentämisen kasvualustoissamme. Kompostoinnin sivuvirtana tuotamme ravinnepitoista liuosta paikallisen teollisuuden tarpeisiin.

Kierrätysravinteiden raaka-aineina käytetään esimerkiksi bio- ja haravointijätteitä, kasviuone- ja marjanviljelyn kasvi- ja kasvualustajätteitä, metsäteollisuuden sivuvirtoja, yhdyskuntalietettä sekä muita prosessiteollisuuden orgaanisia jätteitä.

Kierrätetty kivennäismaa-aines

Kivennäismaa-aines muodostaa usein lähes puolet kasvualustasta. Perinteisesti kasvualustoissa on käytetty esimerkiksi louhoksilta ja soramontuilta peräisin olevaa luonnonhiekkaa.

Paikallinen maa-ainesten hankinta on tärkeässä roolissa toimitusketjussa ja se pienentää viherrakentamisen ympäristövaikutuksia. Kasvualustoissamme käytettyjen kierrätyshiekkojen osuus vaihtelee paikallisen saatavuuden mukaan 30 – 70 % välillä

Neitseellisen hiekan käyttöä on pystytty vähentämään merkittävästi, kun esimerkiksi kaivostoiminnan sekä rakennus- ja infra-hankkeiden ylijäämämateriaaleja on saatu kiertoon ja uusiokäyttöön kasvualustatuotannossa. Rakennustöiden maamassoja voidaan hyödyntää uudelleen joko kasvualustan raaka-aineena tai valmistamalla kasvualusta paikan päällä olevista kierrätysmaista ja maanparannusaineita lisäämällä.

Lisätietoja:

Toni Luoma
Tuotantopäällikkö, viherrakentaminen ja kierrätyspalvelut
toni.luoma@kekkila-bvb.com
040 860 0860

Etsi

Loppuvuoden tilaukset

Tee tämän vuoden verkkokauppa ja tukkutilaukset viimeistään 11.12., jolloin toimitukset ehtivät ennen joulun pyhiä.

Asiakaspalvelu

Kuluttajatuotteiden ja Viherrakentamisen asiakaspalvelu palvelee arkisin kello 7-15. Voit myös lähettää meille sähköpostia osoitteeseen: asiakaspalvelu@kekkila.fi