Hyppää sisältöön

Hulevesien hallinta: Läpäisevä kasvualustarakenne

Hulevesien hallinta on tulevaisuudessa yhä tärkeämpää. Kaupunkirakenne tiivistyy ja ilmanstonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöt lisääntyvät. Hulevedet kuormittavat viemäriverkostoja ja istutusalueilla liiallinen vesi heikentää kasvien juuristoa. Läpäisevä kasvualustarakenne on suunniteltu hulevesien käsittelyyn kaupunkiympäristössä.

Ratkaisu lisää vaihtoehtoja liikennealueille

Läpäisevä kasvualusta helpottaa hulevesien hallintaa. Se ottaa hulevedet nopeasti vastaan, tasaa virtaamahuippuja viemäriverkostossa tai mahdollistaa vesien imeyttämisen pohjamaahan. Samalla kasvit saavat tarvitsemansa veden käyttöönsä.

Kerroksellinen kasvualustaratkaisu rakentuu eri karkeusasteen sepeleistä. Kantavan pohjakerroksen muodostaa karkea sepeli ja juurtumisen mahdollistava hienoaines. Väliin tulee siirtymäkerros, joka estää päälle tulevan hienomman materiaalin sekoittumisen pohjakerroksessa olevaan sepeliin. Päällimmäisenä on hienoin sepelikerros, johon on sekoitettu ravinteita ja kosteutta pidättävää hienoainesta, esimerkiksi kompostia. Vettä läpäisevä kerroksellinen kasvualustaratkaisu sopii puiden, pensaiden ja perennojen istuttamiseen sekä nurmipeitteisille kaistoille ja painanteille, joihin ei kohdistu erityistä kulutusta.

Katso videolta miten Läpäisevä kasvualusta toimii:

 

– Ongelmana kaupunkialueilla on usein maan pintakerroksen ja juuristoalueen tiivistyminen, jolloin kasvien juuret eivät saa riittävästi happea. Tällöin ne eivät pysty ottamaan kasvulle tärkeitä vettä ja ravinteita. Läpäisevän kasvualustan avulla kasvien juuret saavat happea ja kasvavat nopeasti syvälle, koska kasvualustan huokostilavuus on suuri. Kasvualustaratkaisu mahdollistaa myös kasvien istuttamisen hulevesialueille, joilla kasvit eivät viihtyisi perinteiseen multakerrokseen istutettuna, kuvailee Kekkilän tuotepäällikkö Paulina Nyberg.

– Teiden ja kevyen liikenteen väylien varressa olevat istutusalueet ovat mainioita hulevesinieluja. Uusilla kasvualustoilla on pystytty rakentamaan toimivia ja edullisia ratkaisuja hulevesien hallintaan. Kasvitkin ovat viihtyneet hyvin uusilla kasvualustoilla, toteaa tuotepäällikkö Katja Börjesson, Hasselfors Gardenilta.

Kekkilä Groupiin kuuluva Hasselfors Garden on jo reilun viiden vuoden ajan toteuttanut uudenlaisia kasvualustaratkaisuja Ruotsin suurimmissa kaupungeissa. Kokemuksia ja tutkimustuloksia on hyödynnetty uuden hulevesien hallintaan sopivan Läpäisevän kasvualustan kehittämisessä Suomen markkinoille.

Lisätietoja

Paulina Nyberg, tuotepäällikkö
Puh. 040 502 2402, paulina.nyberg@kekkila.fi

Hannu Saranko, myyntipäällikkö
Puh. 045 633 3022, hannu.saranko@kekkila.fi

Läpäisevän kasvualustan rakennekuva suunnitelmiin

Lataa rakennekuvat ja liitä ne osaksi vihersuunnitelma-asiakirjoja. Rakennekuva sisältävät kaikki tarvittavat tiedot käyttökohteeseen ja kasvillisuustyypille suositeltavasta kasvualustasta.

Rakennekuvat-läpäisevä kasvualusta plus

Etsi