Hyppää sisältöön

Nurmikon perustajan muistilista – 20 Vinkkiä täydelliseen nurmikkoon

Nurmikon perustajan muistilista

Nurmikko on monille piha-alueen sydän, tarjoten vehreyttä, kauneutta ja paikan rentoutumiseen. Hyvin perustettu ja hoidettu nurmialue luo pohjan kauniille pihalle ja viihtyisälle ympäristölle. Oikeaoppinen nurmikon perustaminen vaatii huolellisuutta ja suunnittelua, jotta lopputulos on halutunlainen ja kestävä vaihtelevissa olosuhteissa. Tästä artikkelista löydät muistilistan onnistuneen ja kukoistavan nurmikon perustamista varten.

Nurmialueen suunnittelu:

  • Määrittele nurmialue: Päätä, mihin haluat perustaa nurmialueen. Huomioi alueen koko, muoto ja alttius auringonvalolle ja varjoille.
  • Maaperän tutkimus: Selvitä maaperän kunto ja koostumus. Tarvittaessa tee maaperän analyysi ravinnetason, multavuuden ja pH-arvon tarkistamiseksi. Puistonurmikoille ja korkeamman kunnossapitoluokan nurmialueille suosittelemme kasvualustaksi Kekkilä Nurmikkomulta PLUS -tuotetta. Kotipihan nurmikolle kasvualustaksi sopii parhaiten Kekkilä Istutusmulta PLUS, joka sisältää enemmän orgaanista ainesta ja kestää kuivuutta hieman paremmin.
  • Valitse nurmikolle sopivat siemenet: Tutki ja valitse alueelle sopivimmat nurmikasvilajit alueesi ilmasto-olosuhteiden perusteella. Hyvä siemenseos sisältää noin 5 % yksivuotista raiheinää sekä useampaa monivuotista lajia (esim. punanata ja niittynurmikka). Usean lajin yhdistelmä pärjää paremmin vaihtelevissa olosuhteissa ja kasvitautiesiintymissä.
Nurmikkomultaa levitetttynä perustettavalle nurmikolle.

Kekkilä Nurmikkomulta PLUS soveltuu parhaiten kasvualustaksi vaativille nurmialueille

Nurmialueen valmistelu:

  • Rikkakasvien poisto: Puhdista alue rikkakasveista ja juurista. Tuore, ravinteikas multapinta on otollinen alusta myös ympäristöstä leviäville rikkasiemenille.
  • Muotoile pohjamaa ja salaojita se tarvittaessa. Huomioi, että pohjamaassa on riittävästi kaltevuutta, ja ettei siihen jää painanteita. Näin vesi ohjautuu haluttuun suuntaan tasaisesti.
  • Levitä kasvualusta tasaisesti. Noin 20 cm paksuinen kerros tiivistettynä on sopiva kasvualustapaksuus nurmikolle. Rinteisiin ja paahteisiin paikkoihin suosittelemme tätäkin paksumpaa kerrosta.
  • Jyrää kasvualusta tiiviiksi ja mahdollisimman tasaiseksi. Kasvualusta on riittävän tiivis, kun se kestää kevyttä kävelyä painumatta.

Nurmikon kastelu ja lannoitus:

  • Nurmikon Lannoitus: Huomioi riittävä peruslannoitus kasvuunlähtöä varten. Sekoita pintamaan sekaan NPK-lannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan (esim. Kekkilä Nurmikkolannoite PLUS+ 1-2 l/m3). Jos lannoite laitetaan vain pintalevityksenä sekoittamatta maahan, lannoita miedommin (esim. Kekkilä Nurmikkolannoite PLUS+ 2,5-3 l/100m2 ja varaudu ylimääräisiin lisälannoituksiin kasvukauden aikana. Kekkilän PLUS- ja LAN-kasvualustat ovat valmiiksi lannoitettuja ja kalkittuja, eivätkä ne tarvitse lisälannoitusta tai kalkitusta nurmikon perustamisvaiheessa.
  • Nurmikon kastelu: Kastele aluetta riittävästi ennen nurmikon kylvämistä ja jatka kastelua säännöllisesti, jotta kasvusto juurtuu kunnolla.

Kekkilä Nurmikkolannoite PLUS -lannoitetta valumassa puutarhurin käsistä.

Nurmikon kylväminen tai siirtonurmen asennus:

  • Kylvö: Kylvä ruohonsiemenet tasaisesti suositellun tiheyden mukaan. Peitä siemenet kevyesti. Sopiva kylvötiheys on 2-3 kg siemenseosta per 100 m2. Sekoita siemenet pintamultaan kevyesti haravalla. Jyrää vielä kerran, näin siemenet kiinnittyvät kasvualustaan, saavat tasaisemmin kosteutta ja itävät varmemmin.
  • Nurmimatto: Jos käytät valmista nurmimattoa, asenna se huolellisesti maahan tiiviisti. Kasvualustan pinnan tasaisuus ja sopiva tiiviys ovat tärkeitä myös siirtonurmikolle.

Nurmikon jatkohoito:

  • Nurmikon kastelu: Pidä nurmikko kosteana päivittäisellä kastelulla, kunnes se on täysin juurtunut (yleensä noin 2-4 viikkoa). Hyvä muistisääntö on, että 1 mm sade kastelee maata noin 1 cm syvyydeltä. Koko kasvualustakerroksen on syytä pysyä kosteana, sillä maan pinta haihduttaa tehokkaasti etenkin kesäpäivinä.
  • Nurmikon leikkaaminen: Aloita nurmikon leikkaaminen, kun nurmikko on noin 10 cm korkuinen. Samalla leikkuulla pääset eroon myös mahdollisista yksivuotisista rikkakasveista, mikäli ne eivät ole ehtineet kukkia. Leikkaa ruoho säännöllisesti, mutta älä liian lyhyeksi.
  • Nurmikon Lannoitus: Jatka nurmikon lannoittamista säännöllisesti kasvukauden aikana. Kevätlannoitus tehdään toukokuussa typpipitoisella (N) hoitolannoitteella. Levitä lannoite keväällä vasta mahdollisen kevätpuhdistuksen jälkeen, ettei lannoite lähtisi haravointijätteen mukana.
Vehreä nurmikko tapiolassa

Huolellisella jatkohoidolla nurmikko pysyy kauniina

  • Nurmikon Kesälannoitus tehdään tarpeen mukaan keskikesällä joko typpi (N)- tai NPK-lannoitteella valmisteen ohjeiden mukaisesti.
  • Nurmikon Syyslannoitus: Syksyllä nurmikko hyödyntää fosforia (P) ja kaliumia (K). Elokuun aikana PK-lannoitus.
  • Ylläpitokalkitus on hyvä tehdä 1-2 vuoden välein. Kalkin käyttö edistää myös juuriston ravinteiden ottoa.
  • Ilmastus: Ilmasta nurmikko tarvittaessa, jotta ilma ja vesi pääsevät paremmin maaperään.

Nurmialueen seuranta:

  • Seuraa nurmikon kasvua ja terveyttä säännöllisesti.
  • Korjaa mahdolliset ongelmat tai vauriot nopeasti.
  • Tee paikkauskylvöjä kaljuille alueille samaan tapaan kuin uutta nurmea perustettaessa. Tällöin pohjatyöksi riittää maan pinnan rikkominen haravalla, ja halutessa 1-2 cm multakerroksen lisääminen.

 

Etsi