Hyppää sisältöön

Uusi jätelaki muuttaa kompostoimista

Jätelaki uudistui 19.7.2021 ja vuonna 2024 jokaisen kiinteistön yli 10 000 asukkaan taajamissa täytyy kierrättää biojätteet erikseen, joko erilliskeräyksellä tai kompostoimalla. Mitä tämä tarkoittaa kompostoinnin kannalta ja mitä vaatimuksia laki tuo kompostoreille sekä miten se vaikuttaa kuluttajiin?

Uusi jätelaki astui voimaan 19.7.2021 ja vuonna 2024 jokaisen kiinteistön yli 10 000 asukkaan taajamissa täytyy kierrättää biojätteet erikseen, joko erilliskeräyksellä tai kompostoimalla.

Kuntien järjestämän maksullisen erilliskeräyksen sijaan voit kompostoida maatuvan kotitalousjätteen. Näin säästät itse asiassa rahaa ja saat ravintorikasta ainesta puutarhasi hyvinvointiin. Uusi jätelaki otetaan käyttöön eri paikkakunnilla omilla aikatauluillaan ja tavoin, joten tarkasta kuntakohtaiset määräykset oman kunnan sivuilta. 

Kotitalousjätettä kompostorissa. Uusi jätelaki velvoittaa biojätteen tehokkaampaan kierrättämiseen,

Miksi uusi jätelaki astui voimaan ja mitä vaikutuksia muutoksella on kotitalouksille?

Uusi jätelaki tehostaa kierrätystä ja kiertotaloutta. Kuntien tehtävänä on järjestää asumisessa syntyvien erilliskerättävien jätteiden eli biojätteen, pienmetallijätteen ja pakkausjätteen kuljetuksen kiinteistöiltä. Tämä edellyttää jätealan toimijoita keräämään ja kierrättämään jätteitä tehokkaammin ja järjestämään erilliskeräystä yli 10 000 asukkaan taajamissa jokaiseen kiinteistöön. Vuonna 2025 Suomessa tulee kierrättä 55 prosenttia yhdyskuntajätteestä ja vuonna 2035 jo 65 prosenttia. Tehokas erilliskeräys on välttämätön kierrätysasteen nostamiseksi.

Sinun ei välttämättä tarvitse maksaa biojätteen erilliskeräyksestä, vaan voit myös kompostoida maatuvan talousjätteen. Tarkoitukseen sopiva kompostori on toki kallis investointi, mutta se myös maksaa itsensä nopeasti takaisin, joten voit ajatella sen investointina omaan talouteen. Samalla investoit ympäristöön, sillä hiilijalanjälkesi pienenee. Kompostorista saat myös erittäin ravinteikasta materiaalia puutarhasi hyvinvointiin.

Näin aloitat talousjätteen kompostoinnin erilliskeräyksen sijaan:

  1. Ota selvää oman alueen jätemääräyksistä, jotka vaihtelevat paikkakunnittain. Löydät tiedot paikkakuntasi nettisivuilta. Selvitä ainakin, mitä alueellasi kompostoimiselta vaaditaan.
  2. Valitse sopivin kompostori. Me suosittelemme Kekkilä Kotikompostoria tai Kekkilä Tehokompostoria.
  3. Tee kompostointi-ilmoitus kotikuntaasi, mikäli se vaaditaan alueellasi. Yleensä lomake löytyy paikkakunnan nettisivuilta.
  4. Valitse kompostorille hyvä paikka. Varmista, että suunnittelemasi paikka vastaa kunnan vaatimuksiin eikä häiritse naapureita, varsinkin jos paikka sijaitsee lähellä tonttien rajaa.
  5. Jää odottamaan tarkastajaa. Sillä välin kannattaa keskittyä jätteen kierrätykseen ja oman mullan tuotantoon uudella kompostorillasi! Täytä kompostoria riittävän usein ja muista myös kuivikkeen käyttö.

 

Nainen täyttää Puutarha- ja mökkikompostori Kestävä+ -kompostoria puutarhajätteellä puutarhassaan. Uusi jätelaki ei velvoita rekisteröimään puutarhajätteen kompostointiin tarkoitettua kompostoria.

Tummanvihreä Kekkilä Puutarha- ja mökkikompostori Kestävä+ 310 L. Kompostori on valmistettu 50 % kierrätysmuovista.

Minkälainen kompostori sopii kotitalosjätteen kompostointiin?

Kompostorin täytyy olla kompostointiin suunniteltu ja kunnan vaatimukset täyttävä. Vaatimukset löydät jälleen oman kuntasi kotisivulta.

Uuden jätelain yleiset vaatimukset kompostoreille

Kuntakohtaiset vaatimukset talousjätteen kompostointiin vaihtelevat. Voit tarkastaa oman kuntasi jätevaatimukset kuntasi nettisivuilta, mutta yleisesti kompostorin tulee olla:

  • Riittävän tiivis. Kompostorissa ei saa olla yli 7 mm aukkoja, jotta haittaeläimet eivät haista jätettä tai pääse sisältöön käsiksi.
  • Lämpöeristetty, jolloin kompostoituminen on mahdollista ympäri vuoden.
  • Ilmanvaihdollinen, joka ehkäisee hajuhaittoja.

 

Kekkilä Tehokompostori puutarhassa. Kompostori sopii kotitalousjätteen kompostointiin ja vastaa uuden jätelain vaatimuksia.

Kekkilä Tehokompostori 225 L.

Miksi on erilaisia kompostoreita?

Markkinoilta löytyy kompostoreita moneen eri tarpeeseen, aina paksusti eristetyistä lämpökompostoreista eristämättömiin. Kompostorissa on hyvä olla tilavuutta 50-100 litralle jätettä jokaista asukasta kohden. Jos jätettä syntyy taloudessa paljon, on hyvä hommata useampi kompostori. Esimerkiksi lämpökompostori kompostointiprosessin alkuun ja kevyesti eristetty kompostori jälkikompostointiin.

Kekkilä Kotikompostori kodin pihan jätteiden keräyspisteellä. Kompostori sopii kotitalousjätteen kompostointiin ja vastaa uuden jätelain vaatimuksia.

Kekkilä Kotikompostori 230 L

Lämpökompostorit ovat paksun, noin 50 mm paksuisen, eristeen ansiosta sopivia ympärivuotiseen käyttöön. Kylminä talvina ja varsinkin pohjoisessa myös lämpökompostori saattaa jäätyä. Jäätymisestä ei ole haittaa toiminnalle vaan kompostoria voi käyttää myös silloin tai sen voi sulattaa. Keväällä viimeistään ulkolämpötilan noustessa kompostointiprosessi jatkuu. Hyvässä lämpökompostorissa, kuten Kekkilä Kotikompostorissa, on huomioitu myös massankannatus, ilmanvaihto, lämpötilanseuranta (mittari) ja nesteenpoisto. Kekkilän valikoimista kotitalousjätteen ympärivuotiseen kierrättämiseen sopii Kekkilä Kotikompostorin lisäksi Kekkilä Tehokompostori.

Nainen laittaa puutarhajätettä Kekkilä Puutarha- ja mökkikompostori Kestävä+ -kompostoriin puutarhassa. Uusi jätelaki ei velvoita rekisteröimään puutarhajätteen kompostointiin tarkoitettua kompostoria.

Musta Kekkilä Puutarha- ja mökkikompostori Kestävä+ 310 L. Kompostori on valmistettu 100% kierrätysmuovista.

Kevyesti eristetyn kompostorin lämpöeristys (eristepaksuus 10-15 mm) ja iso tilavuus mahdollistavat käytön pitkälle syksyyn, mutta kompostori harvemmin pysyy toiminnassa ympäri vuoden. Kevyesti eristetyt kompostorit, esimerkiksi Kekkilä Puutarha- ja mökkikompostori Kestävä+, toimivat erinomaisesti esimerkiksi lämpökompostorin ohella jälkikompostoinnissa. Kekkilä Puutarha- ja mökkikompostori Kestävä+ -kompostorin pohjareijitys on poistettu, jotta tuote vastaa paremmin uudistuneen jätehuoltolain ja kuntien vaatimuksia. Kompostori on valmistettu kierrätysmuovista.

Eristämättömät ja kevyet kompostorit toimivat pääasiassa keväästä syksyyn. Kompostointikausi on eristettyjä malleja lyhyempi, sillä jäätyminen keskeyttää kompostoitumisen. Eristämättömät ja kevyet kompostorit eivät täytä kuntien vaatimuksia taajama-alueella, eli muista tarkistaa alueesi vaatimukset.

Kompostikehikoita ja avoimia sekä kevytrakenteisia kompostointiin soveltuvia järjestelmiä käytetään vain puutarhajätteen kompostointiin. Avoimet järjestelmät eivät ole kompostoinnin olosuhteiden kannalta ihanteellisia. Ne eivät täytä kunnallisia määräyksiä kodin biojätteen keräykselle. Jyrsijäsuojausta ei ole, joten kotitalousjätettä ei voi kompostoida.

Kompostihumusta, jossa luikertelee kastematoja. Kompostointi on onnistunut.

Matojen ilmestyminen kompostiin on hyvä merkki!

 

Mitä voin kompostoida?

Voit kompostoida kaikki kodin kohtuudella maatuvat puutarha- ja kotitalousjätteet:

  • Ruuantähteet, kahvin ja teen porot, perkuujätteet
  • Hedelmät, vihannekset, juurekset ja niiden kuoret
  • Rasvat, kananmunankuoret murskattuna
  • Kotieläinten häkkien siivousjätteet
  • Kukkamulta ja kasvijätteet, talouspaperi ja lautasliinat
  • Oksat ja varret silputtuna
  • Ruohonleikkuujäte
  • Kuivuneet ja pilaantuneet elintarvikkeet
  • Puiden ja pensaiden lehdet
  • Haravointijätteet

Älä laita kompostoriin kasveja, joissa on kasvitauteja. Biohajoavat pussit ja kovat paperit eivät myöskään hajoa kotona käytettävässä kompostorissa, koska lämpötila ei nouse niissä tarpeaksi korkealle.

 

Verkkosivumme Vinkit kompostointiin -osiosta löydät runsaasti tietoa kompostointiin liittyen. Tutustu mm. seuraaviin kompostointiin liittyviin artikkeleihin:

Lue uudesta jätelaista lisää Ympäristöministeriön sivuilta.

Etsi