Hyppää sisältöön

Millaisia tulppaaneja on? Villiinny tulppaaneista ja istuta syksyllä kukkaloistoa koko kevääksi

Tutustu erilaisiin tulppaaneihin ja istuta kukkaloistoa varhaisesta keväästä kesään.

Taiteilijoiden innoittaja ja modernin talouden airut

Tulppaania on viljelty jo tuhannen vuoden ajan ja se on aina herättänyt voimakkaita tunteita ihmisissä ympäri maailmaa. Sitä on kuvattu niin täydellisen rakkauden symboliksi, kevään liittolaiseksi ja onpa se villinnyt  harvinaisuutta tavoittelevat maksamaan omaisuuksia yhdestä sipulista.

Tutustu tarhatulppaaneihin

Tarhatulppaanit jaetaan eri lajikeryhmiin kukinta-ajan, kukan kerrannaisuuden, muodon ja syntyhistorian mukaan. Tutustu erilasiin tarhatulppaanehin aina kevään ensimmäisistä yksinkertaisista tulppaaneista muhkeisiin kesän pionikukkaisiin tulppaaneihin ja luo mielenkiintoisia, pitkään kukkivia tulppaani-istutuksia.

Yksinkertaiset aikaiset tarhatulppaanit

Ne kukkivat huhtikuun lopussa ja toukokuun alkupuolella. Ne ovat 30-40 cm korkeita ja vahvavartisia lajikkeita. ’Purple prince’ on lilakukkainen tulppaani, ’Diana’ valkokukkainen, Christmas Marvel’ joulutulppaaninakin tunnettu punakukkainen lajike.

 

Punakeltaviiruinen yksinkertainen aikainen tulppaani ’Flair’ on keväinen ja sopii hyvin esimerkiksi idänsinilijojen joukkoon tai puistolemmikkimattoon keväiseksi pilkahdukseksi.

Kerrannaiset aikaiset tarhatulppaanit

Ne kukkivat huhti-toukokuussa, mutta kauemmin kuin yksinkertaiset aikaiset lajikkeet. Varren pituus on n. 30 cm. Ryhmän lajikkeet ovat tuttuja leikkokukkinakin, kuten keltainen lajike ’Monte Carlo’, kelta-punaviiruinen ’Monsella’ ja upea tomaatinpunainen ’Abba’. Lajikkeet sopivat suojaisille kasvupaikoille, ja niitä on hyvä lannoittaa keväisin ennen kukintaa.

 

Aikainen kerrannainen tulpaani ’Abba’ on väriltään kirkkaanpunainen.

Triumph-ryhmän tarhatulppaanit

Triumph-ryhmän tulppaanit ovat lajikeryhmistä merkittävin, sillä sitä viljellään Hollannissa 45% tulppaanipeltopinta-alasta. Lajikkeiden kukat avautuvat toukokuussa ja ne luokitellaan keskivarhaisiksi kukkijoiksi.

Lajikkeita ovat esimerkiksi oranssi ’Princess Irene’, punainen ’Couleur Cardinal’ ja keltainen ’Yokohama’.  Kestäviä ja sopivalla paikalla pitkäikäisiä Truimph- tulppaaneja löytyy myös  liilan ja vaaleanpunaisen sävyisinä. Lajikkeet sopivat perennapenkkeihin ja leikkokukiksi.

 

Kuvassa väriltään valko-liila myöhäinen yksinkertainen tulppaani ’Shirley’ ja liila Triumph -tulppaani ’Deep Purple Rock’.

Darwin-hybridi tulppaanit

Darwin-hybridi tulppaanit ovat yleensä puna- kelta- ja oranssikukkaisia tulppaneja, joiden napakan varren pituus on n. 50 cm. Kukat ovat suuria ja näyttäviä.

Darwin-hybridit ovat keskivarhaisia kukkijoita eli ne kukkivat toukokuussa. Suosittuja lajikkeita ovat mm. punainen ’Apeldoorn’, keltainen ’Golden Apeldoorn’, oranssi ’Orange Princess’ ja roosa ’Pink Impression’.

Etenkin Apeldoorn -tulppaanit ovat varmoja talvehtijoita, ja kunhan muistaa lannoittaa niitä keväisin ennen kukintaa, pitkäikäisempiä kukkijoita saa tulppaaneista etsiä.

 

Tulppaani punainen ’Apeldoorn’ on suosittu eikä syyttä. Nämä tulppaanit kukkivat kiitollisesti vuodesta toiseen, kun vain muistat lannoittaa niitä keväällä ennen kukintaa.

Yksinkertaiset myöhäiset tarhatulppaanit

Kukinta-aika touko–kesäkuussa. Lajikkeita ovat esimerkiksi tummaliila, lähes musta ’Queen of Night’, valkoinen ’Sorbet’ ja keltainen ’Big Smile’.

 

Tulppaanit ’Queen of Night’ ja ’Annie Schilder’ ovat yhdessä enemmän. Tulppaanimaailmassa suosittu lähes musta väri tehostuu sopivan punaisen parin kanssa.

Kerrannaiset myöhäiset tarhatulppaanit eli pionikukkaiset tulppaanit

Kukinta-aika toukokuussa tai kesäkuun alussa. Ne kasvavat hieman korkeammiksi kuin aikaiset kerrannaiset lajikkeet, mutta harvoin yli 50 cm korkeiksi.

Lajikkeet sopivat monivuotisiin istutuksiin ja myös tämän ryhmän lajikkeita käytetään leikkokukkana, kuten  erittäin suosittua vaaleanpunaista ’Angelique’-lajiketta. Muita tunnettuja lajikkeita ovat esim. oranssi ’Orange Princess’ ja liila ’Blue Diamond’. Myös kermanvalkoinen klassikko, ’Mount Tacoma’ on suosittu.

Kannattaa tutustua myös piparminttukarkin  makeaan ’Danceline’ -lajikkeeseen, liilaan ’Dream Touch’ – tulppaaniin ja romanttiseen vaaleanpunaiseen  ’Sweet Desiree’ -lajikkeeseen.

Samoja lajikkeita löytyy nimetynä sekä kerannaiseksi myöhäiseksi (Double late) että pionikukkaiseksi (Peony flowering). Erona voidaan pitää ,että voimakkaasti kerrannaisillaa lajikkeilla nini on usein pionikukkainen.

 

Kerrannainen myöhäinen tulppaani ’Dream Touch’ ja sinisiä puistolemmikkejä.

Myöhäinen kerrannainen tulppaani ’Danceline’ on kuin herkullinen, kesän ensimmäinen jäätelöpallo.

Pionikukkainen tulppaani ’Finola’ muistuttaa hyvin paljon suosittua ’Angelique’ -lajiketta, mutta sitä pidetään hieman varmempana talvehtijana.

Kermanvalkoinen suosikkilajike ’Mount Tacoma’ kuuluu kerrannaisiin myöhäisiin tulppaaneihin.

Pionikukkainen tulppaani ’Sweet Desire’ on viehättävä kukinnan loppupuolellakin.

Liljakukkaiset tulppaanit

Liljatulppaanin kukat ovat nimensä mukaisesti liljan muotoisia, korkeita ja siroja tulppaanilajikkeita. Kukat ovat pitkät ja hoikat ja suipot terälehdet taipuvat hiukan taaksepäin. Liljatulppaanien kukinta kestää pitkään.

Liljatulppaanit viihtyvät sekä aurinkoisella että puolivarjoisalla paikalla. Varjoisemmassa paikassa kukinta alkaa myöhemmin, mutta kestää kauemmin.

Liljatulppaanit viihtyvät hyvin vettä läpäisevässä, kuohkeassa maassa. Lajikkeita ovat esimerkiksi oranssi ’Ballerina’, tulenpunainen ’Aladdin’ ja ’Ballade’ liiloilla valkoreunaisilla terälehdillä.

 

Liljakukkainen tulppaani ’Elegant Lady’ sopii hyvin perennapenkkeihin esimerkiksi kesäkuussa kukkivien kellokukkien pariksi.

Liljakukkainen tulppaani ’Ballade’ valkoreunaisine terälehtineen on kaunis katseenvamgitsija tulppaani-istutuksessa.

Ripsureunatulppaanit

Crispa- eli ripsureunatulpaanit ovat hienostuneen pitsireunaisilla terälehdillä varustettuja tarhatulpaaneja. Lajikkeita löytyy sekä kerrannaisina, että yksinkertaisina.

 

Ripsureunatulppaani Tulipa Crispa ’Super Siesta’

Valkokukkainen ripsureunatulppaani raikastaa puhtaalla värillään.

Vihreäraitatulppaanit eli Viridiflora-tulppaanit

Vihreäraitatulppaanit ovat muiden tarhatulppaanien tavoin suurikukkaisia ja leveälehtisiä monivuotisia sipulikasveja.

Lajikkeista suosituin on valkovihreä ’Spring Green’, joka on noin 45 senttiä korkea. Muita lajikkeita esimerkiksi vaaleanpuna-vihreä kuvassa oleva ’Groenland’, puna-vihreä ’Hollywood Star’, kelta-vihreä ’Yellow Spring Green’ ja lila-vihreä ’ Violet Bird’.

 

Lajike ’Spring Geen’

Vihreäraitatulppaani ’ChinaTown ’ on eksoottisen näköinen.

Papukaijatulppaanit

Papukaijatulpaanit kuuluvat myöhään, eli kesäkuulla  kukkiviin lajikeisiin.

Parrot – eli papukaijatulpaanit ovat kukinnoiltaan monimuotoisia, usein hieman repaleisilla terälehdillä ja väriraidoilla maustettuja. Lajikkeita löytyy niin yksnkertaisilla kuin kerrannaisilla kukinnoilla.

 

Papukaijatulppaani ’Green Wave’ monilajjikeisessa tulppaaniryhmässä.

Kerranainen papukaijatulppaani ’Double Rococo’ nupullaan

Kerrannainen papukaijatulppaani ’Double Rococo ja kerrannainen myöhäinen tulppaani ’Finola’ ovat kauniit yhdessä.

Miten onnistun tulppaanien kasvattamisessa?

  1. Hanki kookkaita, hyväkuntoisia sipuleita. Löydät ne syksyllä puutarhaosastoilta ja verkkokaupoista.
  2. Istuta kukkasipulit hyvään multaan, ja paranna maata tarvittaessa Kekkilä Puutarhamullalla.
  3. Tee monilajisia istutuksia tai istuta ryhmittäin vähintään viiden tulppaanin ryppäinä. Voit istutaa samaan kuoppaan myös esimerkiksi helmililjoja.
  4. Huomioi kukinta-ajat ja istuta samaan ryhmään aikaisin ja myöhään kukkivia lajikkeita.
  5. Lannoita tulppaaneja keväisin ennen kukintaa Kekkilä Kevätlannoitte Plussalla.

Etsi