Istuttamaan! Jaloruusut

Hyvää multaa, elinvoimainen taimi, kuoppa ja vettä – paljon muuta ei istutuspuuhissa tarvita. Kokosimme yhteen helpot ja selkeät istutus ohjeet, joiden avulla takaat parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet uudelle taimelle.

Kekkilä Jaloruusujen istuttaminen

Istuta jaloruusut aurinkoiselle, suojaisalle kasvupaikalle, jossa niiden näyttävä kukinta ilahduttaa pihan oleskelupaikoilla tai kulkureiteillä. Astiataimet voit istuttaa kesälläkin, myös kukkivina.

Kaiva ruusuntaimelle 60–80 senttiä syvä istutuskuoppa. Kuopan tulee olla syvä, mutta se voi olla kapeahkokin. Paranna maata sekoittamalla siihen vähintään puolet perennoille ja ruusuille tarkoitettua erikoismultaa. Lisää seokseen myös rakeista puutarhakalkkia.

Tarkastele tainta ennen istuttamista. Lajikkeen jalontamiskohta erottuu paksunnoksena juuren ja varren välissä. Jotta ruusu talvehtisi hyvin, jalontamiskohta tulee upottaa 10–20 senttiä mullan sisään.

Täytä istutuskuoppa aluksi vain puolilleen ja tiivistä istutus kaatamalla kuoppa täyteen vettä. Kun vesi on imeytynyt, täytä kuoppa loppuun.

Muotoile ruusupenkistä loiva harju, jolloin ruusut eivät kärsi talvimärkyydestä. Levitä istutuksille kuorikatetta tai koristekiviä, jotka kesällä pidättävät maahan kosteutta ja ehkäisevät rikkaruohojen kasvua.

 

Teksti: Paula Ritanen-Närhi