Kasvata omia taimia – siementen kylväminen

Monet suosikkivihannekset on helppo esikasvattaa itse. Siemenpussista tulee reilusti taimia ja niitä on mukava jakaa muillekin!

Milloin on aika tehdä kylvöjä?

Helmi-huhtikuussa on hyvä aika kylvää pidempää taimikasvatusaikaa tarvitsevat kasvit. Siemenpussin tiedoista löydät sopivan kylvöajan. Esimerkiksi tomaatit on hyvä kylvää maaliskuussa, viimeistään huhtikuun aikana.

Nopeakasvuisemmat vihannekset, esimerkiksi kurpitsat kylvetään vasta toukokuussa. Aikataulutus on tärkeää, sillä liian pitkä taimikasvatusaikaa aiheuttaa sen, että taimet venyvät ja niistä tulee honteloita.

Mikä on oikea multa kylvöihin?

Kekkilä Kylvömulta tai Kylvö- ja taimimulta on kaikkiin siemenkylvöihin tarkoitettu erikoismulta. Kevytrakenteinen ja ilmava, hienojakoista vaaleaa turvetta ja hiekkaa sisältävä multa on ihanteellinen kasvualusta pienille hentojuurisille taimille.

Kannattaa tarkistaa siemenpussin ohjeista sopiva kylvöaika.
Helppo vinkki

Näin kylvät siemenet

  • 1. Levitä Kylvömultaa ruukkuihin, kylvölaatikoihin tai erilaisiin kennostoihin. On tärkeää, että ne ovat puhtaita.

  • 2. Tasoiteta ja tiivistä Kylvömullan pinta kämmenellä tai juomalasin pohjalla painelemalla.

  • 3. Kylvä pienet siemenet mahdollisimman tasaisesti ripotellen mullan pinnalle. Tätä sanotan hajakylvöksi.

  • 4. Peitä kylvökset ohuelti multakerroksella, joka on yhtä paksu kuin siemenen koko. Siivilän avulla se onnistuu parhaiten.

  • 5. Pistele isot siemenet yksittäisiin pikkuruukkuihin. Multaan voi painaa reiän siementä varten esimerkiksi lyijykynällä.

  • 6. Sumuttele multa kokonaan kosteaksi sumupullolla, tai anna mullan imeä vettä aluslautaselta.

Which country site would you like to visit?