Hyppää sisältöön

Kasvata omia taimia – siementen kylväminen

Monet suosikkivihannekset on helppo esikasvattaa itse. Siemenpussista tulee reilusti taimia ja niitä on mukava jakaa muillekin!

Milloin on aika tehdä kylvöjä?

Helmi-huhtikuussa on hyvä aika kylvää pidempää taimikasvatusaikaa tarvitsevat kasvit. Siemenpussin tiedoista löydät sopivan kylvöajan. Esimerkiksi tomaatit on hyvä kylvää maaliskuussa, viimeistään huhtikuun aikana.

Nopeakasvuisemmat vihannekset, esimerkiksi kurpitsat kylvetään vasta toukokuussa. Aikataulutus on tärkeää, sillä liian pitkä taimikasvatusaikaa aiheuttaa sen, että taimet venyvät ja niistä tulee honteloita.

Mikä on oikea multa kylvöihin?

Kekkilä Kylvö- ja taimimulta on kaikkiin siemenkylvöihin tarkoitettu erikoismulta. Kevytrakenteinen ja ilmava, hienojakoista vaaleaa turvetta ja hiekkaa sisältävä multa on ihanteellinen kasvualusta pienille hentojuurisille taimille.

1. Levitä multa

Levitä multaa ruukkuihin, kylvölaatikoihin tai erilaisiin kennostoihin. On tärkeää, että ne ovat puhtaita.

siementen kylväminen

 

2. Tasoita ja tiivistä

Tasoita ja tiivistä mullan pinta kämmenellä tai juomalasin pohjalla painelemalla.

siementen kylväminen tasoitus

 

3. Ripottele siemenet

Kylvä pienet siemenet mahdollisimman tasaisesti ripotellen mullan pinnalle. Tätä sanotan hajakylvöksi.

siementen kylväminen

 

4. Peitä mullalla

Peitä kylvökset ohuelti multakerroksella, joka on yhtä paksu kuin siemenen koko. Siivilän avulla se onnistuu parhaiten.

Siementen kylväminen

5. Isoille siemenille omat ruukut

Pistele isot siemenet yksittäisiin pikkuruukkuihin. Multaan voi painaa reiän siementä varten esimerkiksi lyijykynällä.

6. Sumuta kosteaksi

Sumuttele multa kokonaan kosteaksi sumupullolla, tai anna mullan imeä vettä aluslautaselta.

Mullan sumutus

Millaisessa paikassa siemenet itävät?

Vie kylvökset lämpimään paikkaan, 20–24 astetta on sopivin. Riittävä lämpö on tärkeää siementen itämiselle. Siemenet eivät tarvitse valoa itääkseen, joten esim. lattialämmitetty kylpyhuone tai patterin päällä oleva hylly ovat hyviä paikkoja.

Sumuttele kylvöstä tarpeen mukaan, vain jos pintamulta on aavistuksen kuivahtanut. Voit kastella myös alusvadin kautta. Itämisvaiheessa kylvös ei saa kuivahtaa, muttei toisaalta olla liian märkäkään. Liian kostea multa voi aiheuttaa siementen mätänemisen ja mullan pinnalle saattaa tulla homesienikasvustoa.

Kun kylvökset ovat itäneet, ne siirretään mahdollisimman valoisaan paikkaan, yleensä ikkunalaudalle. Taimikasvatusaikana lämpötilan tulisi olla selvästi matalampi kuin itämislämpötila. Varaa kotoasi tätä varten viilein ja valoisin paikka, jotta taimista kasvaisi tanakoita ja terveitä.

Pikkutaimien lannoittaminen

Lannoita kylvöksiä tarvittaessa, kun ensimmäiset varsinaiset lehdet alkavat kehittyä. Anna kylvöksille mietoa lannoiteliuosta, esim. kasteluveteen sekoitettavaa Kekkilä Taimilannoitetta tai Kekkilä Kasviravinnetta.

Lisävalolla tanakoita taimia

Taimikasvatuksessa on hyvä käyttää myös lisävaloa, varsinkin jos kasvattaa pidemmän taimikasvatusajan tarvitsevia lajeja.

Kasvatukseen sopivia kasvilamppuja löytyy hyvin valaisin- ja puutarhaosastoilta.  Paras kasvatusvalo antaa kasveille niiden suosimaa sinistä ja purppuranpunaista valoa. Myös tavallisissa energiansäästölampuissa on tärkeitä valon aallonpituuksia, ja ne auttavat kasveja kasvamaan alkukevään lyhyempinä päivinä.

 

Etsi