Viimeistele piha katteilla

Koristekatteilla saa luotua väripintoja ja korostettua pihan muotoja, kasvillisuutta ja rakenteita, kuten rajauksia, kiveyksiä ja terasseja. Vanhankin pihan ilmettä on helppo siistiä katteiden avulla.

Kekkilä koristekatteet käytössä

Mitä hyötyä katteiden käytöstä on?

  • Katteiden käyttö helpottaa puutarhanhoitoa, se vähentää kitkemisen ja kastelun tarvetta. Katepinnan alla maa pysyy kuohkeana ja kosteana pintaan asti, ja kasveilla on mahdollista kasvattaa juuret koko multakerrokseen.
  • Ajan kanssa maatuvan katekerroksen alle tarvitaan katekangas vain, jos maassa on monivuotisia rikkakasveja.

Katepinnan huolto

  • Katepinnan voi siistiä lisäämällä ohuelti uutta katetta keväisin.
  • Kasvien lannoittamisen ajaksi katekerrosta voi siirtää syrjään ja haravoida takaisin paikoilleen lannoitteen liukenemista nopeuttavan kastelun jälkeen.
  • Puhdista katepinta tarvittaessa suuremmista määristä kasvinjätettä, parhaiten tämä onnistuu kuivalla säällä.

Koristekatteet

Antiikinpunainen koristekate käytössä

Perennojen ja pensaiden kauneus tulee upeasti esiin koristekatepintaa vasten.

 

Hiilenmusta koristekate käytössä.

Puiden ympärille sopii katekaulus. Puun juuristolle on hyväksi, kun maa säilyy kuohkeana ja ilmavana katteen alla. Ruohonleikkuukaan ei vaurioita runkoa.

 

Koristekatetta viljelylaatikoiden välissä

Keittiöpuutarhan Viljelylaatikoiden väleihin voi tehdä helppohoitoisen pinnan koristekatteella tai koristekivillä. Kivien alle on hyvä laittaa niiden väriin sopivaa katekangasta.

 

Kuorikatetta mansikkamaalla

Kasvimaan käytävät voi kattaa Kuorikatteella tai Koristekatteella, jolloin kengät säilyvät siistimpinä. Katteen voi muokata maahan, jos käytävien paikkaa halutaan vaihtaa.