Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Herne

(Ärt)

Pisum sativum

Sokeriherne Pisum Sativum Kekkila_2 Taittoydinherne Pisum sativum Kekkilä Silpoydinherne Pisum sativum Kekkilä

Herne kuuluu vanhimpiin viljelyskasveihin. Herne on maistuva, helppo ja varmakasvuinen laji pieneenkin hyötytarhaan. Kotipuutarhoissa viljellään yleisimmin sokerihernettä ja silpoydinhernettä. Herne on hyvä kasviproteiinin lähde.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

40-100 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Sokeriherne Pisum Sativum Kekkila_2 Taittoydinherne Pisum sativum Kekkilä Silpoydinherne Pisum sativum Kekkilä

Herne on yksivuotinen kasvi. Se voidaan esikasvattaa sisällä tai kylvää suoraan avomaalle toukokuussa (tai kesäkuun alussa) 8 – 10 asteiseen maahan. Herne taimettuu nopeammin lämpimässä maassa – kylmässä maassa siemenet mätänevät helposti.

Siementen liotus jouduttaa itämistä. Liotetut siemenet kylvetään kosteaan multaan.

Lajikkeesta riippuen herneet kylvetään noin 2 – 5 sentin välein. Siementarve on 60 g/10 rivimetriä. Matalat lajit kylvetään 20 cm rivivälein, kylvösyvyys on 4-6 cm. Korkeat lajit kylvetään paririviin ja väliin jätetään noin 15 cm.

Kasvatuskausi on kesä-heinäkuu, kasvuaika n. 90-100 vuorokautta, silpoydinherneellä kasvatusaika lyhyempi, n. 60-85 vuorokautta.

Kasvupaikan tulisi olla aurinkoinen ja lämpöinen, maan multava ja mahdollisimman neutraali (pH yli 6). Mullaksi sopii Kekkilä Luonnonmukainen puutarhamulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Kasvimaa kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla. Maa muokataan kuohkeaksi. Herneellä on niukka lannoitustarve. Kasvimaahan voidaan muokkauksen yhteydessä lisätä Kekkilä luonnonmukaista Kasvimaalannoitetta. Palkokasvina herne tarvitsee typpilannoitusta vain taimivaiheessa.

Herneen versot tuetaan taimien ollessa n. 15 cm korkeita. Paririvin väliin voi laittaa kanaverkkoa tai kepin ja narua. Myös ristiin asetetut kepit antavat hyvin tukea. Rikkaruohot nypitään pois ja hernettä kastellaan säännöllisesti. Kukinnan aikana on hyvä kastella.

Sadonkorjuun aika on heinä-elokuussa. Sokeriherne on korjattava heti, kun palot ovat kasvaneet täysikokoisiksi ja ovat vielä litteitä. Silpoydinherne korjataan, kun palot ovat täyteläisiä. Hernemaa käydään läpi pari kertaa viikossa. Taimea ei saa nykäistä irti maasta. Sadon korjaamisen jälkeen varsisto leikataan ja jätetään maatumaan penkkeihin, mikä lisää maan typpipitoisuutta.

Herneenversot ovat raikasta ja kivennäisainepitoista tuoreruokaa salaatteihin ja ruokien lisukkeeksi. Herneenversoja voi idättää sisätiloissa, valoisassa paikassa ympäri vuoden.

Herneet liotetaan yön yli vedessä ja kylvetään tiheään sopivaan astiaan Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan tai Kekkilä Kukkamultaan. Siemeniä ei tarvitse peittää. Kylvös pidetään tasaisen kosteana, mutta ei niin märkänä, että siemenet mädäntyvät. Parissa viikossa lämpimässä paikassa, herne on kasvattanut 5-10 cm pituiset versot.

Etsi