Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Iisoppi

(Isop)

Hyssopus officinalis

Iisoppi Hyssopus officinalis

Monivuotinen kasvi on vanha mauste-, lääke- ja koristekasvi, joka menestyy Keski-Suomeen asti. Iisopilla on pitkät siniset, valkoiset tai vaaleanpunaiset kukkatähkät. Lehdet ovat tummanvihreät ja kapeat.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20-50 cm

Värit:

Ruusunpunainen Sininen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Iisoppi Hyssopus officinalis

Kasvi sopii reunuskasviksi kukkapenkkiin tai yrttimaalle. Tuoksu on raikkaan yrttinen, mutta maku voimakas ja kitkerähkö. Runsaasti kukkiva avaa nuppujaan heinäkuusta syyskuulle. Hyvä mesikasvi perhosille ja mehiläisille.

Tuuheahko puolipensas, joka kasvaa 20-60cm korkeaksi. Kasvi kasvaa 30cm leveäksi.

Kasville paras kasvupaikka on aurinkoinen ja lämmin, mutta se viihtyy viileässäkin. Puutarhassa se on maaperän suhteen melko vaatimaton, mutta suosii runsasmultaista, kalkkipitoista kasvualustaa. Sopiva multa iisopille on ruukkukasvatuksessa Kekkilä luonnonmukainen Yrttimulta ja avomaalla Kekkilä luonnonmukainen Puutarhamulta. Taimet istutetaan 25-30cm välein.

Kasvusto leikataan keväällä matalaksi. Kasvuston juurelle voi levittää Kekkilä Puutarhamultaa ja kalkita Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoittaa Kekkilä luonnonmukaisella Kasvimaalannoitteella tai Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Kastelua kasvi ei juurikaan kaipaa juurruttuaan kunnolla kasvualustaan, mutta pitkinä kuivina kausina sitä voi kastella kohtuullisesti.

Tiheän kasvun ja runsaan lehtisadon saamiseksi pitäisi leikata usein, jolloin sen kukkiminen viivästyy.

Tuoreita lehtiä voi käyttää kylmiin ja kuumiin juomiin, salaattiin sekä liha-, kala- ja riistaruokiin. Kuivatut lehdet ja kukat sopivat tuoksusekoituksiin.

Etsi