Hyppää sisältöön
Köynnökset

Isokukkaisten kärhöjen-ryhmä

(Klematis)

Clematis Jackmanii-ryhmä

Isokukkainen kärhö Clematis Jackmannii

Näyttävimmin kukkivia köynnöksiämme, jonka lajikevalikoimassa runsaasti värisävyjä. Suuret, jopa 15 cm leveät kukat. Kärhöt ovat suojaisilla ja lämpimillä paikoilla viihtyviä kesäkuusta syyskuuhun kukkivia monivuotisia kasveja.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

200-400 cm

Värit:

Tummanvioletti Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

I-II

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Isokukkainen kärhö Clematis Jackmannii

Loisto- ja jalokärhöjen lehdet ovat kolmisormisia. Ne tarttuvat lehtiruotien avulla. Suurissa kukissa on lajikkeesta riippuen 4–8 terälehteä. Isokukkaisten kärhöjen runsas värivalikoima vaihtelee viininpunaisista taivaansinisiin ja valkoisiin lajikkeisiin. Isokukkaiset kärhöt kasvavat 2-4 metrisiksi. Isokukkaiset kärhöt menestyvät pääsääntöisesti vyöhykkeillä I-II, mutta suotuisassa kasvupaikassa ja hyvällä talvisuojauksella myös pohjoisemmassa.

Isokukkaisten kärhöjen istutuskuoppa saa olla 60 cm syvä ja leveä. Kärhöt istutetaan 0,5–1 m välein. Taimipaakku istutetaan niin syvälle, että paakun yläpuolelle tulee 15–20 cm maata. Jalokärhöt eivät siedä kuivuutta, joten ne istutetaan vähintään 50 sentin päähän seinästä.

Isokukkaiset kärhöt vaativat menestyäkseen runsaasti valoa sekä tasaisen hikevän, runsasravinteisen, kalkitun ja salaojitetun kasvualustan. Kekkilä Perenna- ja ruusumulta on paras valinta myös kärhöille.

Kasvin tyvellä maan tulisi olla hiekkapitoista, mikä ehkäisee versotaudin leviämistä. Hiekan lisäys ja kasvualustan muotoilu loivaksi kummuksi varmistaa liian veden valumisen pois. Kärhöt eivät pidä kuivuudesta, mutteivät myöskään märkyydestä.

Jalo-ja loistokärhöjä kastellaan kuivina kausina. Eteläseinustalla kärhön eteen istutetaan matalia pensaita tai perennoja, jotka varjostavat kärhön tyveä. Keväällä versot leikataan alas tai noin metrin korkeudelle, riippuen talvehtimisesta.

Keväisin kärhö kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kevätlannoite Plussalla. Hyvän kasvuunlähtösysäyksen kärhöt saavat, kun juurelle levitetään kerros Kekkilä Puutarhamultaa. Koska kärhöt kuluttavat paljon ravinteita, annetaan heinäkuussa hoitolannoitus Kevätlannoite Plussalla. Kastelun yhteydessä veteen kannattaa lisätä Kekkilä Kastelulannoitetta. Suojaa kärhön juuristo talveksi Kekkilä Talvisuojalla.

Etsi