Hyppää sisältöön
Perennat

Jouluruusu

(Julros)

Helleborus sp.

Kekkilä kasvikirjasto jouluruusu Jouluruusu Helleborus sp. Kekkilä kasvikirjasto jouluruusu lähikuva

Jouluruusut ovat talven ja aikaisen kevään kukkijoita. Ne sopivat varjoisten perennaryhmien reunoille tai puiden aluskasveiksi. Herkän kukinnan jälkeen kasvavat ainavihannat, nahkeat lehdet.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

30 cm

Värit:

Tummanvioletti Ruusunpunainen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Talvi

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kekkilä kasvikirjasto jouluruusu Jouluruusu Helleborus sp. Kekkilä kasvikirjasto jouluruusu lähikuva

Jouluruusu on perinteinen joulukukka ja keväällä aikaisin kukkiva puutarhan kaunistaja. Jouluruusu ei kuitenkaan nimestään huolimatta ole ruusu vaan kuuluu leinikkikasveihin. Sillä on maljamaiset valkoiset tai vaaleanpunaiset kukat. Kukan pinta on silkkimäinen ja sillä on mustat juuret. Kukat sijaitsevat yksittäin 10-30cm korkeiden varsien latvoissa. Kukka on myrkyllinen.

Puutarhakasvina jouluruusu viihtyy puolivarjoisessa ja varjoisessa paikassa. Kasvupaikan täytyy olla suojainen, kuten esimerkiksi puiden tai pensaiden alustat. Se on talvenkestoltaan arka, mutta se talvehtii kohtuullisesti vyöhykkeillä I-II(III). Runsaslumisuus ja talvisuojaus parantavat talvehtimista.

Sisällä ruukkukasvina jouluruusu viihtyy viileässä ja valoisassa paikassa, esimerkiksi lähellä viileää ikkunaa. Sen voi viedä lasitetulle terassille tai parvekkeelle, kunhan lämpötila ei laske pakkasen puolelle. 10-15 asteen lämpötila on sille paras. Kukinta kestää pidempään, jos kasvi on viileässä tilassa tai siirretään yöksi sinne. Kuiva sisäilma kuivattaa jouluruusun lehtiä ja altistaa sitä myös tuholaisille. Joulukukkana ostetun kasvin voi istuttaa puutarhaan heti maan sulettua.

Kasvualustan on oltava tuore, kostea ja runsasravinteinen. Puutarhassa sille sopii mullaksi Kekkilä Perenna- ja ruusumulta, sisällä ruukussa sopiva multa on Kekkilä Kukkamulta. Kasvualustan on oltava läpäisevä, joten salaojituksista on huolehdittava. Hyvä istutusväli on noin 20 cm.

Puutarhassa kasvavaaa jouluruusua lannoitetaan keväisin Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Talvehtimisen parantamiseksi lannoitetaan elokuussa Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella, joka parantaa myös seuraavan vuoden kukintaa. Kasvustot kannattaa suojata talveksi Kekkilä Talvisuojalla ja havupeitteellä.

Ruukkukasvina jouluruusu pitää tasaisen kosteasta mullasta. Liian märäksi multaa ei kuitenkaan saa päästää, koska märkyys mädättää juuret. Sisäkasvina se ei tarvitse lannoitusta.

 

Jouluna sisäruukkukukkina käytettävät jouluruusut voi istuttaa puutarhaan heti maan sulettua.

Etsi