Hyppää sisältöön
Perennat

Kurjenkello

(Stor blåklocka)

Campanula persicifolia

Kurjenkello Campanula persicifolia

Kurjenkello on kookas perenna, joka kasvaa Suomessa luonnonvaraisena niityillä ja pientareilla. Kurjenkellon sirojen kukkaversojen päähän avautuvat kesä-heinäkuussa suuret, 3-5 cm kokoiset, siniset tai valkoiset kellokukat.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

40-80 cm

Värit:

Sininen Lila Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kurjenkello Campanula persicifolia

Kasvi sopii perinteisten pihojen perennapenkkeihin, niityille ja luonnonmukaisiin puutarhoihin. Se on kestävä, kiitollinen ja helppohoitoinen perenna.

Pystykasvuisen kurjenkellon kiiltävät, tummanvihreät lehdet ovat pienet ja suikeat. Ne muodostavat 20-40 cm korkean lehtiruusukkeen, josta kohoaa 60-80 cm korkeat, haarautumattomat, lehdelliset kukkaversot. Violetinsiniset, ’Alba’-lajikkeella valkoiset, leveäteriöiset, nuokkuvat kukat kasvavat yleensä harvoina terttuina. Kasvi muodostaa lyhyitä rönsyjä, joilla se leviää hillitysti.

Viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisalla kasvupaikalla. Vahvan juuristonsa ansiosta kurjenkello menestyy lähes kaikenlaisissa kasvualustoissa, jopa savimaalla. Parhaiten se viihtyy kuohkeissa, läpäisevissä ja kalkkipitoisissa Kekkilä Perenna- ja ruusumullassa tai Kekkilä Puutarhamullassa. Istutusväli on 30 cm.

Keväisin kurjenkellojen kasvualusta kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Elo-syyskuussa annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ parantaa talvenkestoa ja ensi vuoden kukintaa.

Kurjenkello leviää siemenistä. Jos sen ei toivota kylväytyvän, kukkavarret leikataan kukinnan jälkeen. Jos kasvi leikataan matalaksi, se voi kukkia toisen kerran.

Kurjenkelloa voi lisätä siemenistä ja jakamalla. Jakaminen muutaman vuoden välein myös nuorentaa kasvustoa, jolloin se kukkii runsaammin ja pitkäikäisempi.

Hyvä leikkokukka

Etsi