Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Lamopinaatti

Tetragonia tetragonioides

Lamopinaatti Tetragonia tetragonioides

Lamopinaatti eli uudenseelanninpinaatti on reheväkasvuinen, pensasmainen lehtivihannes. Tummanvihreät lehdet ovat vinoneliömäiset ja mehevän paksut, ja niiden maku on voimakkaampi kuin tavallisella pinaatilla.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

10-100 cm

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Lamopinaatti Tetragonia tetragonioides

Lamopinaatti kuuluu eri sukuun kuin tavallinen pinaatti. Se kasvatetaan pinaatin tapaan, mutta se pärjää vähemmällä kastelulla, eikä kuki yhtä herkästi. Voimakkaanmakuisia lehtiä kerätään heinäkuulta pitkälle syksyyn. Se sopii kiehautettuna keittoihin, muhennoksiin ja pakastukseen.

Kasvaa 10–100 cm korkeaksi. Sen varsi on rento tai koheneva, alimmat haarat ovat pitkiä ja suikertelevia. Lehtiruodit ovat 1–2 cm pitkiä. Lehdet ovat möyheitä ja karheapintaisia. Lehtilapa on tavallisesti 4–7 cm pitkä, lähes vinoneliömäinen, kohosuoninen ja nystyinen. Kiiltävät lehdet ovat päältä tummanvihreitä, alta vaaleanvihreitä.

Se kasvaa parhaiten aurinkoisessa tai puolivarjoisessa kasvupaikassa. Sitä kasvatetaan yleensä kasvimaalla, mutta sitä voi viljellä myös ruukussa tai parvekelaatikossa. Viihtyy kuohkeassa, ravinteikkaassa ja multavassa maassa. Kasvimaan multaa voi parantaa tuoreella Kekkilä luonnonmukaisella Puutarhamullalla tai Kekkilä Puutarhaturpeella. Ruukuissa voi käyttää Kekkilä Kesäkukkamultaa. Parvekeviljelyn helppo ratkaisu on Luonnonmukainen kasvatusalusta, johon taimet istutetaan suoraan. Sopiva istutusväli on 10-20 cm.

Se on hallanarka, joten esikasvatetut taimet istutetaan ulos vasta yöpakkasten mentyä. Se ei kuki kovin herkästi, joten sitä voi viljellä pinaatista poiketen myös keskikesällä.

Penkeistä kitketään rikkaruohot pois ja kasvualusta pidetään tasaisen kosteana kasvukauden aikana. Se sietää paremmin kuivuutta kuin tavallinen pinaatti eikä kuki yhtä herkästi.

Ei siedä voimakasta lannoitusta. Maan peruskunnostuksen yhteydessä maahan lisätään Kekkilä luonnonmukaista Kasvimaalannoitetta. Vaihtoehtoisesti kasvustoa lannoitetaan kastelun yhteydessä Kekkilä Kastelulannoitteella.

Satoa korjataan ennen kukintaa sitä mukaa, kun lehdet ovat sopivankokoisia. Kukinnan jälkeen lehtien laatu heikkenee.

Sitä voi kasvattaa itse siemenistä. Keväisin puutarhamyymälöissä myydään myös valmiiksi kasvatettuja taimia.

Siemeniä liotetaan vuorokausi ja kylvetään Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan esikasvatukseen maalis-huhtikuussa. Itämisaika on noin 15-20 vrk. Taimet istutetaan ulos toukokuussa. Rönsyilevänä kasvina se tarvitsee paljon tilaa. Lannoita taimia Kekkilä Taimilannoitteella.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.