Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Lipstikka

(Libbsticka)

Levisticum officinale

Liperi lipstikka Levisticum officinale

Lipstikka eli liperi on vahvavartinen lehtiselleriltä tuoksuva monivuotinen maustekasvi. Maku muistuttaa selleriä tai purjoa. Lehdet ovat kauniin kiiltävän vihreät. Se kasvaa kookkaaksi yrtiksi ja se kukkii keltaisin, putkilokasveille tyypillisin sarjakukinnoin.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

100-200 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Liperi lipstikka Levisticum officinale

Se on vanha perinteinen maustekasvi. Suomeen se tuli jo 1600-luvulla ja sitä käytettiin myös lääkekasvina.

Kasvaa 100-200 cm korkeaksi, komeaksi pensaaksi. Leveyttä sille tulee noin 1 metri. Sen lehdet ovat tummanvihreät ja lehdykälliset. Lehdykät ovat liuskaisia ja kiiltäviä.

Kasvi kukkii heinä- tai elokuussa keltaisin, karhunputkea muistuttavin kukinnoin. Se on kestävä kasvi ja sitä voi viljellä koko maassa. Nykyään sitä voi tavata villiintyneenäkin Oulun korkeudella saakka.

Kasvi maistuu vahvasti selleriltä, mutta lisäksi siinä voi maistaa palsternakan, purjon ja persiljankin aromia. Lipstikka on tuttu lihaliemikuutioiden alkuperäisenä mausteena. Sen lehtiä, varsia ja juurta voi käyttää keittojen, kastikkeiden, patojen, muhennosten maustamiseen. Yrtin nuoria versoja voi lisätä salaatteihin.

Lipstikka viihtyy ravinteikkaassa, kosteassa, kuohkeassa, kalkkipitoisessa ja syvämultaisessa kasvualustassa mielellään valoisassa tai puolivarjossa. Jos paikka on liian aurinkoinen, lehdet kellastuvat ja kasvu lakkaa.

Liperi on erittäin kylmänkestävä. Sopiva multa kasvimaan perusparannukseen on Kekkilä luonnonmukainen Puutarhamulta. Jos kasvupaikan maan rakenne on valmiiksi hyvä, sitä parannetaan muokkaamalla maan joukkoon Kekkilä luonnonmukaista Kasvimaalannoitetta ja Kekkilä Puutarhakalkkia. Istutusväli on 50-60 cm.

Keväisin lipstikka kasvustoa kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä luonnonmukaisella Kasvimaalannoitteella.

Vastaistutettuina taimet tarvitsevat kastelua, mutta eivät juurikaan myöhemmin.

Ensimmäisenä viljelyvuonna rikkaruohot torjutaan harauksilla ja multaamalla. Taimet on hyvä mullata, kun ne ovat yli 20 cm:n korkuisia.

Jos lipstikasta korjataan vain lehtisatoa, kukkavarret poistetaan. Vanhat kuivuneet varret poistetaan keväisin.

Lipstikkaa voi lisätä jakamalla juuria keväällä tai syksyllä.

Etsi