Hyppää sisältöön

Keittiöpuutarha ympäri vuoden Viherlaatikossa

Raikas ja tuoksuva keittiöpuutarha käden ulottuvilla, lieden vieressä, on kotikokin unelma. Yrttien ja koristeellisten ruukkuhyötykasvien kasvatus vuoden ympäri onnistuu helpoimmin Viherlaatikossa.

Satokausi jatkuu sisällä

Runsas multatila, joka takaa tasaisemman kosteuden ja hyvän ravinnetilan sekä lisävalotus Kekkilä Vihervalaisimella auttavat ruukkuyrtit ja lämpimän ilmaston hyötykasvit voimaan hyvin talven pimeätkin kuukaudet. Hyötykasvein istutettava Kekkilä Viherlaatikko sijoitetaan mahdollisimman valoisaan paikkaan, mutta suojaan pahimmalta paahteelta.

Viherlaatikon keskellä on koristeellinen, aurinkoa rakastava rungollinen sitruspuu, kalamondiini. Vierellä punertuu chilin hedelmät. Kesän ulkona kasvaneen chilin voi siirtää hyvissä ajoin ennen viileneviä ilmoja turvaan sisätiloihin. Erilaiset yrtit, kuten timjami, oregano ja sitruunamelissa, sopeutuvat hyvin kesän jälkeen huoneilmaan, kun ne saavat valoisan kasvupaikan sekä lisää ravinteita ja tasaisen kosteuden riittävässä multatilassa.

Vuoden mittaan hankitut kaupan ruukkuyrtit saavat varmemman jatkokasvun Viherlaatikkoon istutettuina, kun niiden herkkä juuristo ja karaisematon lehdistö pääsevät yksittäisruukkua parempaan pienilmastoon. Kun yrteistä kerätään satoa jatkuvasti latvoen, ne pysyvät tuuheina. Keittiöpuutarhaa voi jatkaa viherkalusteisiin kuuluvalla Viherportaalla, jossa kasvatetut versot ja helpoimmin ruukuissa viihtyvät yrtit, kuten basilika ja salvia, tulevat houkuttelevasti esille.

Kuinka istutan?

Viherlaatikon sisälaatikon pohjalle levitetään kerros Kekkilä Ruukkusoraa. Sopiva määrä on 10 litraa eli kaksi 5 litran pussia. Yrtit ja hyötykasvit viihtyvät sisäkasvatuksessa Kekkilä Luonnonmukaisessa Yrttimullassa, jota Viherlaatikkoon menee noin 8 pussillista eli noin 50 litraa. Laatikkoa täytettäessä ja istutettaessa mullan pinta saa jäädä muutaman sentin vajaaksi, jotta istutus pysyy siistinä kasteltaessa.

Kuinka kastelen ja tarkkailen?

Viherlaatikon hyötykasveja kastellaan tasaisesti siten, että pintamulta kuivahtaa kasteluiden välillä. Laatikon suuri multatila takaa sen, että kosteus pysyy pitkään. Talvella huoneilman kuivuessa istutusta sumutellaan ja chilikasveja tarkkaillaan tuholaisten varalta.

Ravinteita ja valoa

Luonnonvalon vähentyessä loppusyksystä ja alkutalvesta aloitetaan lisävalotus Vihervalaisimella, jonka voi kiinnittää laatikkoon. Kasvit hyötyvät pimeään aikaan ainoastaan erityisten kasvilamppujen tarjoamasta lisävalosta. Yrttejä ja hyötykasveja lannoitetaan miedolla Kekkilä Kasviravinne-liuoksella. Jatkuvasti satoa tuottavia yrttejä voi lannoittaa myös pimeään aikaan.

Näitä tarvitset

Etsi