Hyppää sisältöön

Keittiöpuutarha ympäri vuoden Viherlaatikossa

Raikas ja tuoksuva keittiöpuutarha käden ulottuvilla, lieden vieressä, on kotikokin unelma. Yrttien ja koristeellisten ruukkuhyötykasvien kasvatus vuoden ympäri onnistuu helpoimmin Viherlaatikossa.

Satokausi jatkuu sisällä

Runsas multatila, joka takaa tasaisemman kosteuden ja hyvän ravinnetilan sekä lisävalotus Vihervalaisimella auttavat ruukkuyrtit ja lämpimän ilmaston hyötykasvit voimaan hyvin talven pimeätkin kuukaudet. Hyötykasvein istutettava Viherlaatikko sijoitetaan mahdollisimman valoisaan paikkaan, mutta suojaan pahimmalta paahteelta.

Viherlaatikon keskellä on koristeellinen, aurinkoa rakastava rungollinen sitruspuu, kalamondiini. Vierellä punertuu chilin hedelmät. Kesän ulkona kasvaneen chilin voi siirtää hyvissä ajoin ennen viileneviä ilmoja turvaan sisätiloihin. Erilaiset yrtit, kuten timjami, oregano ja sitruunamelissa, sopeutuvat hyvin kesän jälkeen huoneilmaan, kun ne saavat valoisan kasvupaikan sekä lisää ravinteita ja tasaisen kosteuden riittävässä multatilassa.

Vuoden mittaan hankitut kaupan ruukkuyrtit saavat varmemman jatkokasvun Viherlaatikkoon istutettuina, kun niiden herkkä juuristo ja karaisematon lehdistö pääsevät yksittäisruukkua parempaan pienilmastoon. Kun yrteistä kerätään satoa jatkuvasti latvoen, ne pysyvät tuuheina. Keittiöpuutarhaa voi jatkaa viherkalusteisiin kuuluvalla Viherportaalla, jossa kasvatetut versot ja helpoimmin ruukuissa viihtyvät yrtit, kuten basilika ja salvia, tulevat houkuttelevasti esille.

Kuinka istutan?

Viherlaatikon pohjalle levitetään kerros Ruukkusoraa. Sopiva määrä on 10 litraa eli kaksi 5 litran pussia. Yrtit ja hyötykasvit viihtyvät sisäkasvatuksessa Luonnonmukaisessa Yrttimullassa, jota Viherlaatikkoon menee noin 8 pussillista eli noin 50 litraa. Laatikkoa täytettäessä ja istutettaessa mullan pinta saa jäädä muutaman sentin vajaaksi, jotta istutus pysyy siistinä kasteltaessa.

Kuinka kastelen ja tarkkailen?

Viherlaatikon hyötykasveja kastellaan tasaisesti siten, että pintamulta kuivahtaa kasteluiden välillä. Viherlaatikon kyljissä olevat ilmareiät varmistavat osaltaan juuriston hapensaantia. Jos rei’istä näkyy tihkuvan kosteutta, on se merkki siitä, että pohjan vesitila on täynnä ja kasteluissa kannattaa pitää taukoa. Talvella huoneilman kuivuessa istutusta sumutellaan ja chilikasveja tarkkaillaan tuholaisten varalta.

Ravinteita ja valoa

Luonnonvalon vähentyessä loppusyksystä ja alkutalvesta aloitetaan lisävalotus Vihervalaisimella, jonka voi kiinnittää laatikkoon. Kasvit hyötyvät pimeään aikaan ainoastaan erityisten kasvilamppujen tarjoamasta lisävalosta. Yrttejä ja hyötykasveja lannoitetaan miedolla Luonnonmukaisella yrttilannoite-liuoksella. Jatkuvasti satoa tuottavia yrttejä voi lannoittaa myös pimeään aikaan.

Näitä tarvitset

Etsi