Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Mäkimeirami, oregano

(Kungsmynta)

Origanum vulgare

Mäkimeirami Oregano

Mäkimeirami eli oregano on monivuotinen punertavakukkainen pystyvartinen ruoho, joka Suomessa kasvaa villinä maan lounaisosissa kalkkiperäisillä alueilla. Se on monivuotinen, 20–80 cm korkea yrttikasvi ja voimakas tuoksultaan.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-80 cm

Värit:

Ruusunpunainen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Mäkimeirami Oregano

Tuuheakasvustoinen mäkimeirami eli oregano sopii viljeltäväksi puutarhassa sekä koristeellisuutensa että hyödynnettävyytensä vuoksi. Mäkimeirami sopii myös vaikkapa amppelikasviksi tai parvekelaatikkoon, suurissa ruukuissa sateen suojassa kasvatettuna se voi hyvin suojattuna menestyä talven yli. Mäkimeiramin kukinta-aika on pitkä, ja kukat houkuttelevat puutarhaan runsaasti kimalaisia, mehiläisiä ja perhosia. Mäkimeirami on kaunis myös leikko- ja kuivakukkana. Kotimaiset kannat talvehtivat hyvin avomaalla ainakin Keski-Suomen korkeudelle asti.

Mäkimeiramin lehdet ovat lyhytruotisia ja muodoltaan puikeita, matalahampaisia tai ehytlaitaisia ja vaaleakarvaisia. Mäkimeirami kukkii heinä-elokuussa runsaasti pienin, karmiininpunaisin tai valkoisin kukin. Kukinto on tiheä ja huiskilomainen.

Mäkimeirami viihtyy kalkkipitoisessa niukkaravinteisessa maassa valoisalla ja lämpimällä kasvupaikalla. Kuivuutta kasvi sietää melko hyvin. Koska kasvi on monivuotinen, kasvualustan tulisi olla mahdollisimman rikkaruohoton. Sopiva multa maanparannukseen on Kekkilä Puutarhamulta. Ruukuissa voidaan käyttää Kekkilä Luonnonmukaista yrttimultaa, suuremmissa ruukuissa Kekkilä Puutarhamultaa. Istutusväli on 30 cm.

Mäkimeiramia voidaan kasvattaa siemenistä tai valmiista taimista. Siemenistä lisättäessä esikasvatus on suositeltavaa, koska kasvuunlähtö on avomaalla parempi taimena istutettaessa. Myös kylvö avomaalle on mahdollinen. Maa kunnostetaan Puutarhamullalla, Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella ja Puutarhakalkilla ennen taimien istutusta ulos.

Jatkossa monivuotiset kasvustot kalkitaan keväisin Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan kevyesti Kekkilä Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella.

Rikkakasveja kitketään ja harataan, kun taimet ovat pieniä. Tuuheaksi kasvava mäkimeirami tukahduttaa hyvin rikkaruohot.

Yksittäisiä lehtiä, versonlatvoja ja kukkanuppuja voidaan poimia mausteeksi pitkin kesää. Säilöntään versoja leikataan ennen kukintaa n. 15 cm korkeudelta. Maustemeirami säilötään kuivaamalla tai pakastamalla.

Elo-syyskuussa mäkimeiramikasvustot voidaan lannoittaa Kekkilä Syyslannoite Plussalla. Vähälumisilla alueilla tai pohjoisessa kasvustot voidaan suojata maan jäädyttyä Kekkilä Talvisuojalla. Talvella varsi lakastuu, mutta kasvaa nopeasti heti kasvukauden alussa noin 30 cm:n korkuiseksi. Mäkimeirami karistaa siemenensä vasta talvella. Puutunut varsi säilyy hangen pinnan yläpuolella talventörröttäjänä.

Keväisin kasvustot leikataan 5-6 cm korkuisiksi.

Mäkimeiramikasvustot uusitaan 3-5 vuoden välein.

Etsi