Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Maustemeirami

(Mejram)

Origanum majorana

Maustemeirami Origanum majorana

Maustemeirami on pieni- ja harmaalehtinen hienotuoksuinen yrtti, joka luontaisilla kasvupaikoillaan Välimeren seudulla on monivuotinen. Suomessa yrttiä viljellään yksivuotisena. Meirami on maamme vanhimpia viljeltyjä maustekasveja.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20-50 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Maustemeirami Origanum majorana

Maustemeiramin korkeus on n. 20-50 cm. Varret pystyjä, monihaaraisia ja jäykkiä. Lehdet ovat pienet ja harmaanvihreät. Valkoiset kukat ovat pieniä ja ne sijaitsevat tiheissä, pallomaisissa ryhmissä versojen latvoissa. Koko kasvi tuoksuu voimakkaasti. Maustemeirami voidaan kasvattaa kasvimaalla, kasvihuoneessa ja ruukuissa. Versoja käytetään sekä tuoreena että kuivattuna ja pakastettuna.

Maustemeiramista on olemassa kaksi eri muotoa: saksalainen ja ranskalainen. Saksalainen on pienilehtinen ja runsasnuppuinen, ranskalainen on puolestaan haaroittuneempi ja suurempi lehdiltään.

Maustemeirami kasvaa valoisassa, lämpimässä paikassa ja tuulensuojaisessa paikassa. Se on hallanarka. Kasvualustan tulee olla kevyt ja ravinteikas. Avomaalla mullaksi sopii Kekkilä Puutarhamulta, ruukuissa käytetään Kekkilä Luonnonmukaista yrttimultaa. Taimien istutusväli on 20 cm.

Maustemeiramia voidaan kasvattaa siemenistä tai puutarhamyymälöistä saatavista valmiista taimista. Taimikasvatus aloitetaan huhtikuussa. Siemenet kylvetään Kekkilä Kylvömultaan ja peitetään ohuelti ja pidetään multa kosteana. Maustemeirami itää 20 asteessa 10-20vrk:ssa. Karaistuneet taimet siirretään ulos maan lämmettyä.

Kasvualusta kunnostetaan lisäämällä istutuspenkkeihin Kekkilä Puutarhamultaa, Kekkilä luonnonmukaista Kasvimaalannoitetta ja Kekkilä Puutarhakalkkia.

Koska meirami viihtyy ilmavassa maassa, haraaminen on hyväksi kasvulle. Kosteassa meirami altis sieni- ja virustaudeille. Meiramia kastellaankin vain pitkinä, kuivina kausina.

Ruukkuistutuksia kastellaan tasaisesti ja lannoitetaan säännöllisesti Kekkilä Luonnonmukaisella lannoitteella.

Maustemeirami ei talvehdi ulkona, mutta voidaan se ottaa ruukkuun sisälle.

Maustemeirami on Suomessa eniten käytettyjä yrttejä tillin ja persiljan ohessa. Maustemeiramilla voi maustaa mm. spagettikastikkeita, hernekeittoa ja monia muita ruokia. Maustemeiramia voi mainiosti käyttää yhdessä basilikan, kyntelin ja timjamin kanssa.

Etsi