Hyppää sisältöön
Luonnonkasvit

Mesimarja

(Åkerbär)

Rubus arcticus

Mesimarja Rubus arcticus

Mesimarja on monivuotinen ruohokasvi, jonka varsi on 10–25 cm korkea ja pysty. Hammaslaitaiset lehdet ovat kolmilehdykkäisiä ja väriltään vihreitä. Ruusunpunaisista kukista kehittyy rubiininpunaisia, herkullisia, aromaattisia marjoja.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

10-25 cm

Värit:

Punainen Lila Vaaleanvihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Mesimarja Rubus arcticus

Mesimarja kasvaa Suomessa luonnonvaraisena niityillä, metsänreunoissa ja soistuneissa metsissä. Punaiset tai violetinpunaiset kukat ovat tavallisesti yksittäin. Kukinta-aikaa on kesä-heinäkuu. Marja on tummanpunainen, vihertävä, ruskehtava tai mustahko, hyvänmakuinen ja hienotuoksuinen kerrannaisluumarja. Poimittaessa kanta ei irtoa, vaan se on lujasti kiinni marjassa.

Mesimarja kasvaa mattomaisesti ja leviää vähitellen maanalaisilla rönsyillään. Se sopii maanpeittäjäksi monenlaisille maille. Sen voi istuttaa havupensaiden ja alppiruusujen liepeille tai puunhakkeella katettuun kohopenkkiin. Kaunis kukinta ja loistavan punainen ruskaväri tekevät niistä myös koristekasveja. Satoa tulee vähitellen heinäkuusta syksyyn.

Samassa kasvupaikassa saadaan hyvä sato ainakin 5–6 vuoden ajan. Kasvi on sekä hyönteis- että itsepölytteinen. Joka kolmannen taimen tulee olla pölyttäjä. Mesimarjasta viljellään pölyttäjälajikkeita ja runsassatoisempia marjovia lajikkeita. Taimimyymälöistä on saatavina ruukkutaimia, joissa on molempia lajikkeita valmiina. Kestäviä lajikkeita ovat satoisampi ’Pima’ ja hyviä pölyttäjiä ’Mespi’, ’Muuruska’, ’Elpee’, ’Marika’, ’Susanna’.

Kasvupaikan tulee olla mieluiten puolivarjoinen tai aurinkoinen, mutta ei paahteinen. Kasvualustan tulee olla täysin rikkakasviton ja kosteutta pidättävä hiekka- tai turvemaa, joka voi olla yhtä hyvin hapan kuin runsaasti kalkittu (pH 3,2–6,4). Mullaksi valitaan joko Kekkilä Havu- ja rodomulta tai Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 30 cm.

Mesimarjaa lannoitetaan miedosti Kekkilä luonnonmukainen Marjalannoitteella. Liiallista typpilannoitusta tulee välttää, etenkin multamailla, koska runsas typpi lisää vegetatiivista kasvua marjomisen sijaan ja altistaa kasvustoa ja marjoja homeille. Marjalannoitteessa tämä on huomioitu valmiiksi marjakasvien kannalta.

Mesimarja ei kestä kilpailevia rikkakasveja, joten kasvualustan tulee olla istutettaessa niistä vapaa ja tarvittaessa ilmaantuvat rikkakasvit poistetaan. Maanpinnan voi kattaa Kekkilä Puutarhakatteella tai Kekkilä Koristekatteella. Esimerkiksi Kekkilä Koristekate Hiilenmusta tuo hienosti esille mesimarjan lehdistön ja kukkien värin. Katekerros pidättää kosteutta kasvualustassa ja estää rikkaruohojen kasvua.

Mesimarja vaatii tasaista kosteutta läpi kasvukauden, joten kuivina kausina sitä on syytä kastella.

Mesimarjan kaunis kukinta alkaa kesäkuun alussa. Jos alkukesä on kylmä, kannattaa hallantorjunnasta huolehtia harsoilla. Hallaharsot poistetaan päivän ajaksi, jotta pölyttävät hyönteiset löytävät tiensä kukintoihin.

Mesimarjasta jalostetulla jalomaaraimella on isommat, mutta miedommat marjat kuin mesimarjalla.

Etsi