Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Mukulaselleri

(Rotselleri)

Apium graveolens var. rapaceum

Mukulaselleri eli juuriselleri muodostaa pyöreähkön valkomaltoisen mukulan. Sivujuurien ja lehtien jättämien arpien vuoksi mukula on rosoinen. Mukulasellerin maku on hyvin aromaattinen, hiukan makeaan vivahtava.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

30-40 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Hyvä mukulaselleri on kiinteä ja painaa 200-800 grammaa. Sellerin leikkauspinta tummuu helposti selleristä erittyvien aineiden reagoidessa hapen kanssa.

Sisältää paljon proteiineja ja hivenaineita, erityisesti kaliumia.

Varhaissellereistä voi käyttää ruuaksi myös naatit. Myöhemmin ne muuttuvat puiseviksi.

Sellerit ovat kaksivuotisia ja hidaskasvuisia. Kasvaakseen ne tarvitsevat pitkän ja lämpimän kesän, jonka jälkeen ne korjataan myöhään syksyllä.

Mukulaselleri on voimakkaan makuinen syötäväksi sellaisenaan. Kypsentäminen miedontaa sen makua. Se on suosittu liemijuures ja juuresta voi käyttää myös raasteena, salaatteihin, kasvispihveiksi, patoihin ja gratiineihin. Lehdet voi kuivata tai pakastaa.

Kasvaa parhaiten lämpimällä, valoisalla tai puolivarjoisalla kasvupaikalla. Vaatii voimakkaan, tuoreen ja multavan maan, jossa on paksu multakerros. Kasvimaan maata voidaan parantaa Kekkilä Puutarhamullalla, Kekkilä Puutarhakalkilla ja Kekkilä Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella.

Istutussyvyys on tärkeä, kasvupisteen on jäätävä näkyviin. Liian matala istutus voimistaa sivujuurien kasvua, liian syvä venyttää mukulan pitkänomaiseksi. Sopiva taimiväli on 25-40 cm, riviväli 50-60 cm.

Kasvatetaan joko siemenistä tai hankkimalla valmiit taimet taimimyymälöistä.

Annetaan pitkin kasvukautta lisälannoitusta, esim. ruohosilppukatetta tai Kekkilä Kastelulannoitetta. Mukulaselleri kasvaa voimakkaasti vasta elokuusta lähtien. Kastelu onkin tärkeää varsinkin loppukesästä.

Sato korjataan syys-lokakuussa. Sivujuuret ja lehdet leikataan pois veitsellä mukulaa myöten. Naatit poistetaan varovasti. Mukulat varastoidaan kellarissa turpeessa.

Siemenistä kasvatettaessa mukulaselleri kylvetään esikasvatukseen Kekkilä Kylvömultaan maalis-huhtikuussa.

Siemeniä ei peitetä. Itämisaika on 2-4 viikkoa. Sopiva lämpötila on yli 20, mutta alle 25 astetta.

Viileämmässä virittyy ennenaikaiseen kukintaan. Taimet karaistaan ja istutetaan kesäkuussa syvämultaiseen, lannoitettuun maahan lämpimälle paikalle.

Etsi