Hyppää sisältöön
Luonnonkasvit

Mustaherukka

(Svart vinbär)

Ribes nigrum

Mustaherukka Ribes nigrum marjat Mustaherukka Ribes nigrum pensas

Mustaherukka eli mustaviinimarja on kestävä ja helposti kasvatettava marjapensas, jonka sato on maistuvaa ja erittäin terveellistä. Mustaherukan C-vitamiinipitoisuus on parempi kuin appelsiinin ja lähes yhtä korkea kuin tyrnin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

80-100 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Kasvuvyöhyke:

I-VII

Mustaherukka Ribes nigrum marjat Mustaherukka Ribes nigrum pensas

Mustaherukka on 120-150 cm korkea marjapensas, joka kasvaa vaatimattomissakin olosuhteissa. Lajikkeesta riippuen kasvutapa on pysty tai hieman lamoava. Lukuisista lajikkeista löytyy kantoja, jotka menestyvät pohjoisinta Suomea myöten. Lajikkeesta riippuen mustaherukka kasvaa vyöhykkeillä I-VII. Satoa voi saada myös parvekkeella, kun pensaan istuttaa tilavaan ruukkuun, joka suojataan jäätymiseltä. Pieneen pihaan voi istuttaa tilaa säästävän runkomallin.

Mustaherukan heleänvihreät lehdet puhkeavat aikaisin keväällä ja limenvihreä kukinta houkuttaa toukokuussa kevään ensimmäisiä kimalaisia. Marjojen lisäksi myös mustaherukan lehdet sopivat hyötykäyttöön mm. säilöntäliemien ja juomien mausteeksi.

Mustaherukka tekee parhaan sadon aurinkoisella kasvupaikalla, mutta pensas menestyy puolivarjossakin. Ravinteikasta, multavaa kasvualustaa tulisi olla noin 60 cm. Herukka viihtyy hyvin kalkitussa maassa. Sopiva multa herukoille on Kekkilä luonnonmukainen Puutarhamulta tai Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Sopiva istutusväli on 200cm, aidanteeksi istutettuna 100cm.

Mustaherukka kalkitaan joka kevät Kekkilä Puutarhakalkilla. Hoitolannoituksena pensaille annetaan keväällä Kekkilä luonnonmukaista Marjalannoitetta.

Hoitoleikkaukset tehdään keväällä ennen silmujen puhkeamista tai sadonkorjuun jälkeen. Alkuun riittää, että poistetaan vain kuolleet, vioittuneet ja lamoavat oksat. Jos kasvu on rehevää, nuorta pensasta voidaan hoitoleikata vuosittain poistamalla liian tiheässä kasvavat uudet versot. Voimakkaimpia uusia versoja kannattaa jättää 5-6 kpl. Vanha pensas voidaan nuorentaa poistamalla siitä vuosittain vanhimpia versoja.

Liian voimakasta leikkausta mustaherukalla on syytä kuitenkin välttää, sillä versokasvu saattaa kiihtyä liikaa ja aiheuttaa lamoavakasvuisuutta. Hyvässä kasvussa olevassa pensaassa tulisi olla 20-25 versoa. Mustaherukat ovat pitkäikäisiä ja hyvällä hoidolla tuottavat satoa vuosikymmeniä.

Mustaherukan lamoavasti kasvavat lajikkeet tuetaan pensastuilla. Tuet estävät oksien kaartumisen maata kohti ja helpottavat poimimista.

Sadonkorjuun jälkeen annettu Kekkilä Syyslannoite PLUS+ auttaa pensaita valmistautumaan syksyyn ja tulevaan talveen sekä saamaan hyvän vauhdin kevään kasvuun, kukintaan ja satoon.

’Öjebyn’ I–V on satoisa ja yleisin, mutta väärin hoidettuna rento-oksainen lajike. ’Mortti’ I–IV ja ’Ola’ I–V ovat jäykkäoksaisia ja pystykasvuisia lajikkeita. ’Melalahti’ on Kainuusta löydetty lajike, jota suositellaan erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomeen vyöhykkeille III–VII. Kaikki em. lajikkeet härmänkestäviä ja satoisia.

Etsi