Hyppää sisältöön
Perennat

Pallaksenpioni

(Bergpion)

Paeonia mollis

Pallaksenpioni pallaspioni Paeonia mollia

Pallaksenpioni kukkii aikaisin muihin pioneihin verrattuna, Etelä-Suomessa jo toukokuun lopulla. Pallaksenpionin kukat ovat suuret, vaalean ruusunpunaiset ja yksinkertaiset. Pallaksenpioni on kestävä perenna.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50 cm

Värit:

Ruusunpunainen Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Pallaksenpioni pallaspioni Paeonia mollia

Pallaksenpioni on vanha, Venäjältä kotoisin oleva pioni. Se on matalavartinen ja kasvaa 50 cm korkeaksi. Sen liuskoittuneet lehdet ovat himmeän harmaanvihreät ja leveät. Pallaksenpionia kutsutaan myös helluntaipioniksi aikaisen kukinnan vuoksi. Kukat ovat suuret ja yksinkertaiset tai kevyesti kerrannaiset.

Pallaksenpioni viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla yksittäiskasvina tai perennaryhmässä. Varhain kukkivana pionina se sopii muiden pionien kanssa yhdisteltäväksi. Maaperä saa olla multava, runsasravinteinen ja kalkittu. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 40-50 cm.

Juuripaakku istutetaan lähelle maan pintaa. Jos juurakko on liian syvällä, kukinta on heikkoa ja versojen tyvet saattavat mädäntyä. Juurakon päällä tulee olla aina 2-3 cm multaa, joten mullan lisäys tarpeen keväisin. Sopiva multa on Katemulta puutarhanhoitoon. Keväisin pallaksenpioni kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite Plussalla.

Pallaksenpionin varret leikataan vuosittain, syksyllä tai keväällä. Alustaa siistiessä pitää varoa pionin varastojuuria, jotka ovat usein lähes vaakasuorassa lähellä maan pintaa. Heinä-elokuussa pallaksenpionit lannoitetaan Kekkilä Syyslannoitte Plussalla.

Pallaksenpioneille annetaan kasvurauha, joten jatkuvaa siirtelyä ja jakamista pitäisi välttää. Jos pallaksenpionin siirtää, kannattaa se tehdä elokuussa kaivaen mukaan mahdollisimman suuren juurenpaakun ja istuttamalla kasvin heti uuteen paikkaan.

Etsi

Kysy puutarha-asiantuntijalta

Mietityttääkö jokin kotipuutarhanhoidossa tai Kekkilän tuotteiden käytössä?

 

Vieraile kysymyspalstalla