Hyppää sisältöön
Perennat

Palloesikko

(Bollviva)

Primula denticulata

Palloesikko Primula denticulata

Palloesikko on perenna, joka kukkii kevätkesällä pallomaisin, tuoksuvin, vaalean- tai tummanliiloin, valkoisin tai punaisin kukinnoin. Tanakat kukkavanat nousevat matalasta lehtiruusukkeesta 20-25 korkeuteen.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

10-25 cm

Värit:

Punainen Lila Valkoinen Vaaleanvihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Palloesikko Primula denticulata

Kukkii Etelä-Suomessa jo huhtikuun lopulla. Keskimääräinen kukinta-aika on touko-kesäkuu lajikkeen mukaan. Lehdet ovat pitkulaiset, sahalaitaiset ja himmeän vaaleanvihreät. Lehdet kasvavat lopulliseen kokoonsa vasta kukinnan jälkeen. Lehtiruusukkeiden korkeus on 10 cm.

Kasvi viihtyy kivikoissa, ruukuissa ja rodopuutarhassa sekä puiden ja pensaiden alla. Se on kohtalaisen kestävä, etenkin talvehtiessaan lumipeitteen suojassa.

Se menestyy aurinkoisella ja puolivarjoisalla kasvupaikalla, mutta ei paahteessa. Viihtyy kosteutta pidättävässä, ravinteikkaassa, savensekaisessa hiekkamullassa. Talvimärkyydestä kasvi ei pidä, joten maaperän tulee olla läpäisevä. Tiiviimmillä mailla istutuskuopan pohjalle voi laittaa soraa. Kasvualustan tulisi olla n. 20 cm syvä. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 25 cm.

Kalkitaan varhain keväällä Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Aikaisin kukkivan lajin keväistä kasvua vauhdittaa Kekkilä Puutarhamullalla, jota voi levittää lehtiruusukkeiden väliin.

Palloesikko ei pidä kuivumisesta, joten kuivina kausina kasvustoja kastellaan.

Kasvustot jaetaan tarvittaessa kukinnan jälkeen.

Se talvehtii parhaiten lumen suojassa hyvin läpäisevässä maassa. Talvehtimista auttaa syksyllä annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+. Lumettomilla paikoilla perennat kannattaa suojata Kekkilä Talvisuojalla tai havuilla ja kuivilla lehdillä. Keväisin Talvisuoja poistetaan perennojen juurelta ja käytetään maanparannukseen.

Etsi