Yrtit ja vihannekset

Paprika

Capsicum annuum

Paprika on suosittu sekä vihanneksena että maustekasvina. Kasvattaminen onnistuu lämpimillä paikoilla ulkona, mutta kasvihuoneessa ja lasitetulla parvekkeella satoa saa helpommin. Paprika on yksi C-vitamiinipitoisimmista vihanneksista.

Suosittelemme
 • Veden tarve

  Keskiverto

 • Valon tarve

  Aurinkoinen

 • Kasvukorkeus

  50-100

 • Värit

 • Istutus ja kasvupaikka

 • Paprika on kasvuvaiheen alussa aina ensin vihreä, ja väri muuttuu myöhemmin joko punaiseksi tai keltaiseksi lajikkeesta riippuen. Paprikalajikkeita on runsaasti ja väreissä löytyy lisäksi vaaleankeltaisia ja tummanliiloja lajikkeita.

  Paprikan viljelyaika satovaiheeseen on kasvukauteemme nähden pitkä. Avomaa- ja parvekeviljelyyn kannattaa valita vaatimaton ja nopeakasvuinen lajike. Taimet tulee esikasvattaa tai jatkaa viljelyä valmiiksi kasvatetuista taimista, joita myydään keväisin puutarhamyymälöissä.

  Paprika vaatii lämpimän, valoisan, tuulensuojaisen paikan. Kasvihuoneessa paprika viihtyy basilikan ja sipulien läheisyydessä. Kasvualustaksi käy kalkittu ja lannoitettu Puutarhamulta tai Luonnonmukainen kasvatusalusta. Sopiva pH 6–7. Taimiväliksi jätetään 50 cm.

 • Hoito-ohje

 • Taimikasvatus aloitetaan maaliskuussa, sillä kylvöstä istutukseen tarvitaan 8 viikkoa. Siemenet itävät + 22–25 asteessa. Siemenet kylvetään Kylvömultaan ja taimien kasvettua, ne koulitaan Taimimultaan litran ruukkuihin. Taimia lannoitetaan miedolla Kastelulannoite-liuoksella.

  Paprikat istutetaan ulos tai kasvihuoneeseen, kun maa on lämmennyt vähintään +15 asteeseen. Taimet tuetaan naruilla tai tukikepeillä. Ensimmäinen kukka poistetaan, jolloin haarominen nopeutuu ja kokonaissato suurenee. Syntyneistä versoista jätetään kolme vahvinta versoa, jotka tuetaan. Versojen latvoja tarkkaillaan kirvojen varalta. Niitä torjutaan vesisuihkutuksella ja tarvittaessa yleistorjunta-aineilla.

  Paprikaa kastellaan tasaisesti ja lannoitetaan säännöllisesti Kastelulannoitteella. Paras kasvatuslämpö on 21–30 astetta.

  Hedelmät irrotetaan leikkaamalla. Ne voidaan korjata hieman raakoina, jotta uudet hedelmät kehittyisivät nopeammin. Vihreät hedelmät kypsyvät huoneenlämmössä.

Which country site would you like to visit?