Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Persiankeltaruusu

(Turkisk gulros)

Rosa foetida ’Persiana’

PerisiankeltaruusuRosa foetida ’Persiana’ Kekkilä

Persiankeltaruusu on pensasruusu, jolla on voimakkaan keltaiset, tiheään kerrotut kukat. Kukkii runsaasti kesä-heinäkuussa 2-3 viikkoa. Lehdistö on tummanvihreä ja pienilehdykkäinen. Sopii yksittäiskasviksi, ryhmiin ja ruusuaidanteisiin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

100-150 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

I-II

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Lannoite:

Ruusulannoite

PerisiankeltaruusuRosa foetida ’Persiana’ Kekkilä

Persiankeltaruusu kasvaa 1-1,5 metriä korkeaksi ja noin 1 metrin leveäksi. Se on melko hidaskasvuinen ruusu ja oksistoltaan harvahko. Pensas leviää hillitysti, sillä juurivesoja kasvaa kohtalaisesti. Oksat ovat piikkiset.

Kirkkaankeltaisten kukkien tuoksu on erikoinen eikä niistä yleensä kehity kiulukoita. Persiankeltaruusu kukkii edellisen vuoden versoilla. Persiankeltaruusu menestyy kasvuvyöhykkeillä I-II.

Persiankeltaruusu menestyy aurinkoisella kasvupaikalla. Ruusut kukkivat runsaimmin auringossa, mutta puolivarjossa kukinta kestää kauemmin. Ne sietävät hyvin auringon paahdetta ja kuivuutta.  Pensas tarvitsee lämpimän ja tehokkaasti vettä läpäisevän sekä kohtuullisesti lannoitetun kasvupaikan, jotta versot tuleentuvat hyvissä ajoin ennen talvea. Pohjamaan ojitusta parannetaan soralla, Kekkilä Ruukkusoralla tai Kekkilä Hiekoitus- ja puutarhamurskeella. Mullaksi sopii Kekkilä Perenna- ja ruusumulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Taimien istutusväli on 80-90 cm.

 

 

Persiankeltaruusu kalkitaan keväällä Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Keväisin poistetaan vanhoja, huonosti kukkivia versoja ja talvella vaurioituneita oksia terveeseen versoon asti. Myös villiversot poistetaan ja kuivuneet kukat leikataan pois.

Keskikesällä annetaan mieto hoitolannoitus Kekkilä Ruusulannoitteella. Poutasäällä kastellaan runsaasti.

Kalium- ja fosforipitoinen Kekkilä Syyslannoite PLUS+ parantaa talvenkestävyyttä. Se levitetään ruusulle elo-syyskuussa. Talveksi tyvi suojataan Kekkilä Talvisuojalla ja havuilla.

Etsi