Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Persilja

(Persilja)

Petroselinum crispum

Persilja Petroselinum crispum Persiljan Petroselinum crispum lehti

Persilja on kaksivuotinen, ruohovartinen yrtti. Persiljaa tunnetaan kolme eri tyyppiä: silolehtistä, kähärälehtistä (sammalpoimuista) ja juuripersiljaa. Suomessa persiljoista on mausteena suosituin kähärälehtipersilja.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

15-20 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Persilja Petroselinum crispum Persiljan Petroselinum crispum lehti

Persilja on hyvin vitamiinipitoinen yrtti. Kuivattuna se sisältää jopa 45 % proteiinia ja loput ovat pääasiassa hiilihydraatteja. Sisältää runsaasti A- ja C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia, fosforia ja magnesiumia – myös huomattavia pitoisuuksia karoteeneja sekä folaattia.

Suosittu kasvimaan perusyrtteihin kuuluva laji. 15-20 cm korkea persilja kasvaa hyvin myös ruukuissa ja valoisalla parvekkeella. Kähärälehtisen muodon ohella sileälehtinen persilja on suosittu. Sen maku on voimakkaampi kuin kähärälehtisen persiljan. Juuripersiljan kasvatus on kotipuutarhoissa hieman harvinaisempaa.

Kasvupaikan tulee olla aurinkoinen tai puolivarjoinen. Se vaatii kasvupaikakseen multavan, melko kostean ja ravinnerikkaan maan. Kuivat ja tiiviit savimaat eivät sille sovellu. Juuripersilja viihtyy pehmeässä hiekkaisessa multamaassa. Sopiva multa on Kekkilä Puutarhamulta tai Kekkilä luonnonmukainen Puutarhamulta. Kasvimaan maata voi parantaa mullalla, Kekkilä Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella ja Kekkilä Puutarhakalkilla.

Kasvatetaan siemenistä tai taimimyymälöistä saatavista valmiista pikkutaimista.

Ensi satoa varten esikasvatetaan muutamia taimia, sillä siemen itää hitaasti. Kylvetään Kylvömultaan huhtikuun puolivälissä 5 siementä halkaisijaltaan 5 cm leveään ruukkuun ja istutetaan maahan tai ulkoruukkuihin touko-kesäkuussa. Taimet eivät ole hallanarkoja, joten ne voi istuttaa ulos jo toukokuun alkupuolella.

Suorakylvö avomaalle tehdään toukokuussa 1 cm syvyyteen. Sopiva riviväli on 30 cm. Siemen itää 2–3 viikossa. Taimien kasvettua harvennetaan 25 cm etäisyyksille ja samalla voidaan korjata varhaista satoa.

Uloimpia lehtiä kerätään tarpeen mukaan kasvukaudella sadoksi. Heinä-elokuussa se kannattaa hoitolannoittaa Kekkilä Kastelulannoitteella. Syksyllä kasvustot leikataan ja säilötään kuivaamalla tai pakastamalla.

Kaksivuotinen yrtti, joka saattaa talvehtia ulkona.

Persiljan voi säilöä kuivattamalla tai pakastamalla

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.