Hyppää sisältöön
Perennat

Rohtosuopayrtti

(Såpnejlika)

Saponaria officinalis

Rohtosuopayrtti Saponaria officinalis

Rohtosuopayrtti eli suopayrtti on valkoisin tai hennon vaaleanpunaisin, neilikkamaisesti tuoksuvin kukin kukkiva kohokkikasvi. Se on perinteinen, vanhojen pihojen perenna, joka kasvaa rehevänä ja leviää voimakkaasti.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-70 cm

Värit:

Ruusunpunainen Valkoinen

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Rohtosuopayrtti Saponaria officinalis

Rohtosuopayrtin voimakas tuoksu ja hieman syysleimua muistuttava ulkonäkö pääsevät parhaiten oikeuksiin perinteisten pihapiirien perennaistutuksissa, luonnonpuutarhoissa ja niityillä, missä leviämistä ei tarvitse rajoittaa. Laji on kestävä, se säilyy ja leviää nopeasti maanalaisten rönsyjen avulla.

Monivuotinen 30–70 senttiä korkea rohtosuopayrtti on pystykasvuinen perenna. Sormenpaksuinen ruskeanpunainen juurakko haaroo runsaasti. Soikeat, kiiltävät ja teräväkärkiset lehdet ovat 4–5 senttiä pitkät. Kukinto on kaksipuolinen tiheä viuhkosto. Valkoiset tai vaaleanpunaiset kukat ovat 2,5–3,5 senttiä leveitä ja voivat olla yksinkertaisia tai kerrannaisia. ’Rubra Plena’-lajike on puna- ja kerrottukukkainen. Kukat tuoksuvat varsinkin hämärän aikaan, jolloin ne houkuttelevat tehokkaasti luokseen yöperhosia. Rohtosuopayrtti kukkii heinä-elokuussa. Entisaikaan kasvia on käytetty rohtona ja pesuaineena.

Rohtosuopayrtti viihtyy aurinkoisilla ja puolivarjoisilla kasvupaikoilla. Se on maalajin suhteen vaatimaton, mutta menestyy parhaiten hiekkaisessa ja kalkitussa multamaassa. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Istutusväli on 35 cm.

Kasvi on helppohoitoinen eikä kaipaa menestyäkseen erityistä hoitoa. Keväisin kasvustot kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Syksyllä sille voi antaa Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitetta.

Kukkavanoja voi tarvittaessa tukea. Voimakkaaseen rönsyilyyn voi varautua rajoittamalla leviämistä juurimatolla tai Kekkilä Rajausreunalla. Rohtosuopayrttiä lisätään jakamalla tai siemenistä.

 

Rohtosuopayrtti on kestävä ja tuoksuva myös leikkokukkana.

Etsi