Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Ryytisalvia

(Kryddsalvia)

Salvia officinalis

Ryytisalvia Salvia officinalis Ryytisalvia Salvia officinalis lehti Ryytisalvia Salvia officinalis viljelylaatikossa Ryytisalvia Salvia officinalis

Ryytisalvia on ikivihreä, monivuotinen yrttikasvi. Monipuolinen ja nopeakasvuinen ryytisalvia on miedonmakuinen mausteyrtti, joka sopii tuuhean kasvutapansa ja lehtien koristeellisuuden ansiosta myös kesäkukkien kumppaniksi.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-70 cm

Värit:

Ruusunpunainen Vaaleansininen Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Ryytisalvia Salvia officinalis Ryytisalvia Salvia officinalis lehti Ryytisalvia Salvia officinalis viljelylaatikossa Ryytisalvia Salvia officinalis

Ryytisalvia on monivuotinen kasvi, joka kasvaa 30-70 cm korkeaksi. Luonnollisilla kasvupaikoillaan Välimeren seudulla se kasvaa puolipensaana. Ryytisalvian soikeat ja sahalaitaiset lehdet ovat huopaisia ja harmaanvihreitä. Ryytisalvian lajikkeella ’Iceterina’ on vihreän ja keltaisenkirjavat pienet, voimakastuoksuiset lehdet. Se on hyvä, miedonmakuinen mausteyrtti. Ryytisalvian kirjavalehtinen lajike ’Tricolor’ on maultaan mieto. ’Purpurascens’ -lajike on punalehtinen. Kukinnot sijaitsevat latvassa ja ovat tähkämäisiä. Ryytisalvioiden kukinto on yleensä sininen, joskus vaaleanpunainen tai valkoinen.

Suomessa ryytisalviaa viljellään yleensä yksivuotisena, sillä se talvehtii meillä heikosti. Salvia voi kuitenkin talvehtia eteläisessä Suomessa peitettynä tai hyvän lumipeitteen suojissa. Jos salvia menestyy talven yli, se kukkii ja kylväytyy itse uudelleen. Nuoret taimet talvehtivat usein paremmin kuin vanhat puutuneet kasvit. Salvia sopii mausteeksi lähes kaikkiin liha- ja kalaruokiin sekä tuoreena että kuivattuna tai pakastettuna. Se on yksi parhaimpia lampaan ja riistan mausteista, sillä se hävittää rasvan makua ruoasta ja korostaa lihan omaa makua.

Ryytisalvia viihtyy suhteellisen aurinkoisella tai puolivarjoisella ja kuivahkolla kasvupaikalla kunhan kasvualusta on syvämultainen ja kalkkipitoinen. Mullaksi sopii ruukkuistutuksissa Kekkilä Luonnonmukainen yrttimulta, Kekkilä Viljelylaatikoissa ja avomaalla voidaan käyttää Kekkilä Puutarhamultaa. Kasvimaan maata parannetaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja Kekkilä Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella. Istutusväli on 30 cm.

Ryytisalviaa voidaan kasvattaa siemenistä tai taimimyymälöistä saatavista valmiista taimista. Salvia itää melko hitaasti ja vaatii 6 – 8 viikon taimikasvatusajan. Salvian siemenet kylvetään Kylvömultaan suoraan ruukkuun. Yhteen ruukkuun kylvetään muutamia siemeniä, jotta taimesta kasvaa tuuhea. Salvia istutetaan ulos säiden lämmettyä ja yöpakkasten mentyä. Salvia voidaan myös kylvää Etelä-Suomessa suoraan avomaalle kesäkuussa.

Talvehtineet ryytisalviat leikataan keväällä. Versoja lyhennetään ja poistetaan kuivuneet osat. Talvehtineet ryytisalviat kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja miedolla annoksella Kekkilä Luonnonmukaista kasvimaalannoitetta.

Salviakasvustoja kastellaan pitkinä kuivina kausina, sillä liiallinen kuivuus altistaa ryytisalviat tuholaisille.

Satoa voidaan kerätä tarpeen mukaan koko kasvukauden yksittäislehtinä. Elo-syyskuussa ennen salvian kukintaa, korjataan sato säilytykseen. Salvia säilyy kuivattamalla ja pakastamalla.

Kun salviat jätetään maahan talvehtimaan, ne lannoitetaan elo-syyskuussa Kekkilä Syyslannoite Plussalla, mikä parantaa talvenkestoa. Maan jäädyttyä kasvien juurelle levitetään reilu kerros Kekkilä Talvisuojaa. Märkä maa ja kasvuston päällä oleva jääpeite tuhoavat herkästi ryytisalvian juuriston. Versosto suojataan myös pakkaselta ja kuivattavalta kevätahavalta. Ryytisalvian voi myös talvettaa viileässä paikassa.

Etsi