Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Sidesalaatti

(Romansallat)

Lactuca sativa var. longifolia

Sidesalaatti Lactuca sativa var. longifolia

Sidesalaatti eli rooman- eli cos-salaatti on muodostaa hieman kiinankaalin tapaisen ison ja pystyn kerän. Maku on keräsalaattia voimakkaampi. Rotevien ja rapeiden lehtien väri vaihtelee vaaleanvihreästä tummanvihreään, myös punertavaan.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

15-30 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Sidesalaatti Lactuca sativa var. longifolia

Lajikkeesta riippuen sidesalaatit kasvavat 15-30 cm korkeiksi. Aikaisemmin lehdet sidottiin ylhäältä langalla yhteen, niin että sisälehdet jäivät vaaleiksi ja rapeiksi. Nykyiset lajikkeet muodostavat luonnostaan löyhän, pystylehtisen kerän.

Se sopii salaattisekoituksiin ja kypsennystä kestävänä käy lämpimiin ruokiin. Se on myös kuuluisan Caesar-salaatin ainesosa. Salaatti on hyvin säilyvä. Niitä on myös pienikokoisia lajikkeita.

Vaatii hieman pidemmän kasvuajan kuin esimerkiksi tavallinen lehtisalaatti. Pystykasvuinen kerä on valmis 8 viikossa kylvöstä. Se kasvaa valoisassa ja aurinkoisessa paikassa, mutta ei viihdy paahteessa. Pitää multavasta, hyvin kalkitusta puutarhamaasta. Salaattipenkki perustetaan Kekkilä Puutarhamullalla. Vanhan penkin maata voi parantaa muokkaamalla tuoretta multaa, Kekkilä Luonnonmukaista kasvimaalannoitetta ja Kekkilä Puutarhakalkkia vanhan maan joukkoon.

Salaatin voi kylvää siemenistä avomaalle toukokuussa ilmojen lämmettyä tai esikasvattaa taimet huhtikuussa. Kasvuaika on noin 50-75 vrk.

Siemenet kylvetään 5 sentin välein tai yksi siemen taimiruukkuunsa Kekkilä Kylvö- ja Taimimultaan. Kylvös peitetään kevyesti mullalla, kastellaan ja suojataan itämisen ajaksi muovilla. Taimet istutetaan avomaalle, kasvilavaan tai -huoneeseen, kun taimet ovat noin viisisenttisiä. Taimet istutetaan hieman syvempään kuin esikasvatuksessa, mutta varotaan peittämästä alhaalla piilevää kasvupistettä, jottei kasvu pysähdy.

Tasainen vedensaanti kesän aikana takaa hyvälaatuisen sadon. Salaattia kastellaan säännöllisesti, ettei maku kitkeröidy ja salaatti ala kukkia. Uusintakylvöjä kannattaa tehdä 2-3:n viikon välein.

Satoa korjataan ensin harventamalla, sen jälkeen taimi kerrallaan. Salaattia voi alkaa korjata, kun kerä on kiinteytynyt.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.