Hyppää sisältöön
Perennat

Siperiankurjenmiekka

(Strandiris)

Iris sibirica

Siperiankurjenmiekan Iris sibirica kukka Siperiankurjenmiekka Iris sibirica royal blue

Siperiankurjenmiekka on erittäin kestävä ja helppohoitoinen vehreä ja näyttävä perenna, joka sopii vesiaiheiden äärelle ja perennaryhmiin. Tuuhea ja rehevä perenna puhkeaa kesä-heinäkuussa sinisiin, runsaisiin iriksenkukkiin.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

50-100 cm

Värit:

Sininen Vaaleansininen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Siperiankurjenmiekan Iris sibirica kukka Siperiankurjenmiekka Iris sibirica royal blue

Siperiankurjenmiekan tiheä ja nopeasti laajeneva lehtimätäs kasvaa 50-100 cm korkeaksi. Pystyt, miekkamaiset lehdet ovat vain sentin levyiset ja alkukesästä raikkaanvihreät, myöhemmin harmahtavanvihreät. Tuoksuvat kukat ovat yksittäin tai kolmittain, 5-8 cm leveitä, tavallisesti punertavansinisiä. Lajikkeista löytyy myös sini-valkoreunallisia ja valkokukkaisia muotoja. Kuudesta kehälehdestä kolme ulointa taipuu alas, kolme sisintä ylös. Kasvi on myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Siperiankurjenmiekka viihtyy aurinkoisella, puolivarjoisella sekä varjoisella kasvupaikalla. Kasvualustan tulee olla kosteutta pidättävä, tuore ja multava. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 35-40 cm.

Kasvusto puhdistetaan keväällä leikkaamalla kuihtuneet lehdet pois. Juurakoiden väliin levitettään Kekkilä Puutarhamultaa tai Kekkilä Perenna- ja ruusumultaa. Kasvusto kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Kuivina kausina siperiankurjenmiekka saattaa kaivata runsastakin kastelua. Kesä-heinäkuun vaihteessa kasvusto hoitolannoitetaan Kekkilä luonnonmukaisella Puutarhalannoitteella.

Siperiankurjenmiekka leviää hiljalleen lähellä maan pintaa olevan juurakkonsa avulla. Kasvustot voidaan jakaa 4-5 vuoden välein kukinnan jälkeen. Vanhat juurakot saattavat olla hyvin tiiviitä ja sitkeitä jaettaessa. Perenna kuitenkin kestää juurakon voimakkaan jakamisen lapiolla.

Elo-syyskuussa perennat voidaan lannoittaa Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.