Perennat

Tähkälaventeli

Lavandula angustipholia

Tähkälaventeli on aromaattinen perenna, jonka siniset kukat sijaitsevat tähkämäisissä kukinnoissa varsien latvoissa. Lehdet ovat kapeat, harmahtavan vihreät ja karvaiset. Tähkälaventelia kasvatetaan koriste-, tuoksu- ja maustekasvina.

 • Veden tarve

  Vähäinen

 • Valon tarve

  Aurinkoinen

 • Kukinta-aika

  Loppukesä

 • Kasvukorkeus

  30-50

 • Värit

 • Istutus ja kasvupaikka

 • Tähkälaventeli on pienikasvuinen, ikivihreä puolipensas. Se kasvaa 30-50 cm korkeaksi. Perenna kasvaa mätäsmäisesti ja versot ovat puutuvia. Koko kasvi sisältää tuoksuvaa laventeliöljyä, jota on eniten kukissa. Huulimaiset kukat ovat sinivioletit, siniset, valkoiset tai vaaleanpunaiset lajikkeesta riippuen. Kukat houkuttelevat runsaasti perhosia ja mehiläisiä. Tähkälaventeli kukkii heinä-elokuussa. Tähkälaventeli on hidaskasvuinen.

  Tähkälaventeli sopii ruukkuistutuksiin, aurinkoisiin perenna- ja kivikkoryhmiin sekä hyötytarhaan. Hyötytarhassa ja ruusupenkissä se on hyvä kumppanuuskasvi kirvojen ja muurahaisten karkottajana. Suomessa tähkälaventeli talvehtii varmimmin maan eteläosissa ja kannattaa sielläkin suojata talveksi.

  Tähkälaventeli viihtyy lämpimällä, aurinkoisella ja paahteisella kasvupaikalla. Maaperän tulee olla hyvin ojitettu, kevyt, kalkkipitoinen hiekka-multamaa. Maan läpäisevyys on edellytys kasvin talvehtimiselle. Ruukuissa voidaan käyttää Luonnonmukaista yrttimultaa, Erikoismultaa kesäkukille tai Kaktus- ja mehikasvimultaa. Avomaalla käytetään Puutarhamultaa, jonka joukkoon voi lisätä puhdasta hiekkaa. Istutusväli on 20-30 cm.

 • Hoito-ohje

 • Keväällä talvehtineet tähkälaventelit kalkitaan Puutarhakalkilla ja lannoitetaan miedosti Kevätlannoitteella. Puutuneista versoista leikataan noin puolet pois.

  Kasvustoa kannattaa leikata säännöllisesti uusien versojen kehittymisen edistämiseksi. Kuivimpina kausina ja istutuksen jälkeen laventelia kastellaan. Ruukkuistutuksia kastellaan säännöllisesti ja lannoitetaan silloin tällöin miedolla Kesäkukkaravinneliuoksella. Lannoituksen on hyvä olla mieto ja varovainen, koska liian rehevä kasvu tekee siitä talvenaran ja tuhoaa myös aromiaineita.

  Kukkaversot leikataan kuivattavaksi silloin, kun tähkä on puoliksi auki.

  Syksyllä puutunutta osaa on jätettävä reilusti kasviin. Kasvusto lannoitetaan Syyslannoitteella elo-syyskuussa, mikä parantaa sen talvenkestoa. Ruukuissa kasvavat kasvit siirretään maahan tai viileään talvetustilaan talvehtimaan. Maan jäädyttyä tähkälaventelit suojataan Talvisuojalla ja havupeitteellä.

 • Vinkit

 • Tähkälaventelin lehtiä ja versonpäitä käytetään pieninä määrinä mausteena. Kukkia voidaan käyttää leivonnaisten maustamiseen ja jälkiruokien koristeluun. Laventelin kukkivia oksia ja kasvin osia käytetään tuoksupusseissa, pieninä kuivattuina kimppuina tai vaikkapa kranssiksi sidottuna.

Which country site would you like to visit?