Hyppää sisältöön
Perennat

Tähkälaventeli

(Lavendel)

Lavandula angustipholia

Tähkälaventeli Lavandula angustipholia sinivioletti

Tähkälaventeli on aromaattinen perenna, jonka siniset kukat sijaitsevat tähkämäisissä kukinnoissa varsien latvoissa. Lehdet ovat kapeat, harmahtavan vihreät ja karvaiset. Tähkälaventelia kasvatetaan koriste-, tuoksu- ja maustekasvina.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-50 cm

Värit:

Lila Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tähkälaventeli Lavandula angustipholia sinivioletti

Tähkälaventeli on pienikasvuinen, ikivihreä puolipensas. Se kasvaa 30-50 cm korkeaksi. Perenna kasvaa mätäsmäisesti ja versot ovat puutuvia. Koko kasvi sisältää tuoksuvaa laventeliöljyä, jota on eniten kukissa. Huulimaiset kukat ovat sinivioletit, siniset, valkoiset tai vaaleanpunaiset lajikkeesta riippuen. Kukat houkuttelevat runsaasti perhosia ja mehiläisiä. Tähkälaventeli kukkii heinä-elokuussa. Tähkälaventeli on hidaskasvuinen.

Tähkälaventeli sopii ruukkuistutuksiin, aurinkoisiin perenna- ja kivikkoryhmiin sekä hyötytarhaan. Hyötytarhassa ja ruusupenkissä se on hyvä kumppanuuskasvi kirvojen ja muurahaisten karkottajana. Suomessa tähkälaventeli talvehtii varmimmin maan eteläosissa ja kannattaa sielläkin suojata talveksi.

Tähkälaventeli viihtyy lämpimällä, aurinkoisella ja paahteisella kasvupaikalla. Maaperän tulee olla hyvin ojitettu, kevyt, kalkkipitoinen hiekka-multamaa. Maan läpäisevyys on edellytys kasvin talvehtimiselle. Ruukuissa voidaan käyttää Kekkilä Luonnonmukaista yrttimultaa, Kekkilä Kesäkukkamulta tai Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimultaa. Avomaalla käytetään Kekkilä Puutarhamultaa, jonka joukkoon voi lisätä puhdasta hiekkaa. Istutusväli on 20-30 cm.

Keväällä talvehtineet tähkälaventelit kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan miedosti Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Puutuneista versoista leikataan noin puolet pois.

Kasvustoa kannattaa leikata säännöllisesti uusien versojen kehittymisen edistämiseksi. Kuivimpina kausina ja istutuksen jälkeen laventelia kastellaan. Ruukkuistutuksia kastellaan säännöllisesti ja lannoitetaan silloin tällöin miedolla Kekkilä Kesäkukkaravinne-liuoksella. Lannoituksen on hyvä olla mieto ja varovainen, koska liian rehevä kasvu tekee siitä talvenaran ja tuhoaa myös aromiaineita.

Kukkaversot leikataan kuivattavaksi silloin, kun tähkä on puoliksi auki.

Syksyllä puutunutta osaa on jätettävä reilusti kasviin. Kasvusto lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella elo-syyskuussa, mikä parantaa sen talvenkestoa. Ruukuissa kasvavat kasvit siirretään maahan tai viileään talvetustilaan talvehtimaan. Maan jäädyttyä tähkälaventelit suojataan Kekkilä Talvisuojalla ja havupeitteellä.

Tähkälaventelin lehtiä ja versonpäitä käytetään pieninä määrinä mausteena. Kukkia voidaan käyttää leivonnaisten maustamiseen ja jälkiruokien koristeluun. Laventelin kukkivia oksia ja kasvin osia käytetään tuoksupusseissa, pieninä kuivattuina kimppuina tai vaikkapa kranssiksi sidottuna.

Etsi